Nous descobriments al jaciment de Puig Castellar

20/07/2017

En la campanya d’enguany s’estudia una zona del jaciment on s’hi feia metal·lúrgia de ferro, una activitat excepcional en l’època romana

Una quinzena d’arqueòlegs treballen des del  17 de juliol en el jaciment arqueològic de Puig Castellar de Biosca, un dels més antics que es coneixen d’època romana a Catalunya. Es tracta d’una fortificació datada d’entre el 180 i 120 a.c on, durant les cinc campanyes d’excavació realitzades els últims anys, s’hi ha destapat una muralla fortificada amb torres de defensa i una gran casa senyorial amb paviments fets amb mosaics i habitacions luxoses, senyal de que hi residia gent d’estatus elevat. En la campanya d’enguany s’estudia una zona del jaciment on s’hi practicava la metal·lúrgia del ferro. 

El jaciment se situa en un punt estratègic, amb control dels quatre punts cardinals. La decadència de la fortificació de Puig Castellar de Biosca, coincideix amb l’alçament d’una ciutat veïna, que acabaria esdevenint una de les més importants de l’època romana. 

La campanya d’enguany finalitzarà el  28  de juliol, però els treballs ens aquest jaciment s’allargaran quatre o cinc campanyes més.

Albert Morales