La Segarra presenta ‘Despenja la violència estètica’, la campanya del Dia Internacional per l'Erradicació de la Violència vers les Dones

22/11/2023

Per donar visibilitat a la pressió estètica que pateixen i com afecta la salut mental i física de bona part de la població, principalment les dones

El Consell Comarcal de la Segarra donaran a conèixer aquest divendres la campanya pel Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, que enguany se centra a donar visibilitat a les múltiples dimensions de la pressió estètica i com aquesta afecta diàriament a la salut mental i física de gran part de la població, principalment a les dones. La campanya, sota el títol ‘Despenja la violència estètica’ pretén desmitificar el mite de la normalitat i assenyalar l’impacte que tenen els cànons de bellesa preestablerts a la vida de les persones.

En concret, l’acte està previst per aquest divendres, 24 de novembre, a les 13 hores, a la plaça Joan Salat de Cervera. Comptarà amb la lectura del manifest institucional del 25N, que donarà pas a la presentació de la campanya. El president del Consell Comarcal, Ramon Augé, i la consellera de l’àrea de Serveis Socials Salut i Igualtat, Elena Guirado, donaran a conèixer el material que s’ha elaborat per la campanya, com és el cas de fulletons informatius i cartells que s’han repartit pels comerços dels diferents municipis de la comarca i altres llocs d’interès com els CAP i les biblioteques, i que tenen la voluntat de denunciar els múltiples atacs diaris a l’autopercepció dels cossos, així com el material audiovisual del qual es fa difusió.

Igualment, la campanya compta amb unes burres de roba, que s’han distribuït entre els instituts de la comarca, biblioteques, CAP de salut i altres punts concorreguts per tal que siguin l’expositor de la campanya. A cada burra hi ha penjadors dels quals pengen amb fils els efectes de la pressió estètica sobre la salut mental i física. Les burres amb el lema de la campanya ‘Despenja la violència estètica’ aniran acompanyades amb un fulletó explicatiu de la campanya.

El president del Consell Comarcal, Ramon Augé, ha explicat que a través d’aquesta campanya a tota la comarca “volem visibilitzar aquesta problemàtica, desmitificar el mite de la normalitat imposat pels cànons de bellesa preestablerts i subratllar l’impacte que tenen en la vida de les dones”. En aquest sentit, Augé ha destacat que “la participació activa de la comunitat és fonamental per construir una societat més igualitària i lliure de violència masclista” i ha desitjat “que aquesta campanya sigui un pas més cap a la consciència i l'acció per erradicar aquesta forma de violència simbòlica”.

La pressió estètica, detonant de problemes de salut
La campanya se centra en denunciar que la pressió estètica no només impacta en l'autoestima, sinó que pot provocar problemes de salut, tant física com mental. Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) i l’obsessió pel control del pes són exemples concrets que poden derivar en malalties com l’anorèxia o la bulímia. En aquest sentit, tot i que els TCA són multicausals, la pressió estètica contribueix decisivament a la insatisfacció corporal, i poden actuar com a detonant d’aquests trastorns, que afecten en major incidència a les dones.

InfoLleida