Els nens i nenes de l'Escola Jaume Balmes de Cervera visiten el Castell de Concabella

22/11/2016

Aquestes visites s’organitzen conjuntament entre l’Ajuntament dels Plans de Sió i el Consell Comarcal a través del Catàleg EduCastell on hi ha les diferents activitats que es dinamitzen des del Castell de Concabella amb el suport del Consell Comarcal.

Les nenes i nens de primer i segon de primària de l’Escola Jaume Balmes de Cervera van fer una sortida escolar al Castell de Concabella. Els nens i nenes van conèixer com els Castells del Sió van iniciar sent torres de defensa de la marca hispànica. Van descobrir les parts antigues que es conserven del castell i les funcions que tenien: l’estructura de l’edifici, les torres, les espitlleres, la latrina, etc.

En la segona part de la visita van conèixer quin era el treball que el feia portes enfora del Castell: El treball de la pagesia. A través d’un taller de cereals, impartit pel Dani Espejo de Sikarra Nostra, van conèixer com son aquestes cobejades llavors que fan fer alçar els molins fariners impulsats per la força del riu, com es cultiven, i com creixen. Els nens i nenes van fer un germinador per poder observar de prop aquest procés a l’escola i a casa.

Finalment van fer un joc per explicar què era el delme i com els senyors es quedaven amb una bona part de les collites de les famílies pageses dels pobles perquè les terres, els rius, els molins i els forns eren seus.

Amb totes les activitats que van fer al llarg del dia van descobrir, aprendre, preguntar, experimentar sobre aquestes monumentals construccions que es conserven a les nostres contrades i la vida que van tenir des dels seus inicis i fins ara.