Torà, segon municipi de la comarca de la Segarra, que implanta la recollida porta a porta amb cubells amb xip

02/08/2017

De cara a la tardor la recollida amb xips també s’implantarà a Guissona i, posteriorment a Cervera. El 2018, es posarà en marxa el porta a porta a Sant Ramon i Sanaüja.

Des d’aquest passat cap de setmana Torà ja disposa del nou sistema de recollida porta a porta amb cubells amb xip. La campanya d’implantació i comunicació es va realitzar els dies, 28, 29 i 30 de juliol. Durant aquests dies es va habilitar un punt fix on els veïns i veïnes podien passar a recollir el seu cubell amb xip i, a la vegada, s’explicava els motius dels canvis. Al moment, se’ls hi explicava que el cubell de 23 litres s’ha d’utilitzar com el que tenen fins ara, és a dir, per treure la fracció orgànica (dimecres, divendres i diumenge) i el rebuig (dimarts).

A més, dijous al vespre a l’Ajuntament es va fer una xerrada per resoldre dubtes. La xerrada va anar a càrrec de la tècnica de l’àrea de Gestió de Residus del Consell Comarcal, Jordina Fontanet. A la xerrada va assistir també l’alcalde de Torà, Magi Coscollola, i la Sala de Plens era plena de gom a gom, assistint aproximadament uns 50 veïns de Torà.

Durant la campanya, amb total, es van arribar a lliurar 408 cubells amb xip.

Segons l’àrea de residus del Consell Comarcal ha estudiat que aquest sistema motoritzat de recollida porta a porta assoleix millors índexs de recollida selectiva. Sant Guim de Freixenet va ser el primer municipi de la comarca d’implantar una recollida porta a porta amb cubells amb xip. Ara un cop constatat el bon funcionament, s’implanta a Torà amb l’objectiu de seguir treballant per la millora dels índexs de recollida selectiva.

Un dels objectius del servei monitoritzat és poder, a la llarga, bonificar amb descomptes a la taxa d’escombraries als veïns que més reciclen.

Gestió de Residus del Consell Comarcal constata que gràcies a l’esforç fet pels veïns de la comarca la Segarra és una de les comarques de Catalunya on més es recicla. Això no obstant, els resultats de recollida selectiva s’han estancat, i des del Consell Comarcal es considera tot i això, que els índexs de recollida selectiva encara es poden millorar molt. Per aquest motiu s’ha escollit l’opció de la recollida amb xip als municipis que ja es feia porta a porta. A la tardor s’executarà el sistema a Guissona i Cervera. I el 2018 es posarà en marxa el porta a porta a Sant Ramon i Sanaüja.

Tal com explica el Conseller Comarcal de l’àrea de Gestió de Residus, Josep Maria Calderó, en la darrera sessió del Ple Comarcal, es va aprovar que a la resta de la comarca, es posaria en funcionament un nou sistema de recollida per als nuclis rurals amb una població de menys de 300 habitants.  El sistema consisteix en la gestió de la fracció orgànica a través de compostadors comunitaris i la resta de fraccions amb àrees d’aportació on hi haurà ubicats monòlits metàl·lics pels cubells de rebuig i, contenidors de selectiva per a envasos, paper/cartró i vidre.

Consell Comarcal Segarra