bonÀrea Corporació obté 71,5 milions d'euros de benefici net durant el 2019, un 12% més que l'any anterior

22/05/2020

El grup alimentari de Guissona ha invertit 94,3 milions d'euros i ja compta amb més de 500 supermercats

bonÀrea Corporació ha obtingut durant el 2019 beneficis nets per valor de 71,5 MEUR, un 12% més que l'any anterior, i el cash flow net, s'ha situat en 111 MEUR, un 9% superior al 2018. La facturació del grup alimentari de Guissona (Segarra) ha incrementat un 5,7% més fins arribar als 1.920 MEUR. La partida d'inversions és la que més creix – 34% - amb un total de 94,3 MEUR, una part dels quals han estat destinats a a la construcció del nou centre de producció d'Épila, a l'Aragó, les obres de qual segueixen el ritme previst, segons el grup. bonÀrea ha obert 23 nous supermercats fins arribar a un total de 509 establiments a finals d'any. Així mateix, hi ha hagut un increment de 169 llocs de treball i la xifra total de treballadors és de 5.304.

L'activitat més important de bonÀrea Corporació és la venda d'alimentació humana, amb una facturació de 1.089 milions d'euros, un 5,2% més que l'exercici anterior. El principal canal de venda són les botigues bonÀrea, que han comercialitzat directament 857 MEUR, un 5,4% més. Al final de l'exercici 2019 el grup comptava amb 509 establiments, situats a Catalunya, Aragó, Castelló, València, Madrid, Guadalajara, Navarra, La Rioja i Andorra. Mitjançant els altres canals de distribució – Food Service (majoristes, detallistes i Cash&Carry) i exportació, el grup ha venut per valor de 232 MEUR, el que suposa un 4,7% que l'any anterior.

Pel que fa a pinsos, la producció anual de les 11 plantes d'alimentació animal del grup s'ha situat al voltant de les 1,32 tones, i la facturació d'aquesta activitat concreta ha pujat a 372 milions d'euros (un 2,6% més que al 2018).

Respecte a l'enginyeria i l'energia, aquesta activitat del grup ha arribat als 392 MEUR, amb un creixement de, 9,5%. Una part destacada d'aquestes vendes és el subministrament de carburants a la xarxa de 55 gasolineres bonÀrea, que un any més han continuat situades entre les més econòmiques de l'Estat quant a preus.

La resta de la facturació, 67 MEUR, correspon a altres activitats de les quals en destaca la sanitat i els serveis agropecuaris.

Inversions
El 2019 ha estat l'any en què la companyia ha fet més inversió amb un total de 94,3 MEUR, un 34% més que l'exercici anterior. Les principals inversions s'han destinat a l'obra civil, terrenys, maquinaria, instal·lacions i equipaments. Un d'aquests, el centre alimentari d'Épila, que ja s'ha començat a construir i les obres segueixen el ritme previst. També destaquen les inversions al centre alimentari de Guissona, amb la construcció d'una nova depuradora d'aigües que servirà per ampliar notablement la capacitat actual i l'ampliació de sales, la millora de maquinària i logística, així com la instal·lació fotovoltaica que proporciona 4 MW i que se suma a totes les mesures implantades fins al moment en aquest centre per aconseguir un estalvi energètic superior al 40%.

A banda de l'obertura de 23 nous supermercats, el canal de venda en línia, amb els tres sistemes de recollida i entrega de botiga, box i domicili, ha instal·lat 9 nous Box online a diferents poblacions. Es tracta d'un sistema de consignes refrigerades que permeten recollir directament amb cotxe les comandes en línia que es poden fer a través del web. Així mateix, la companyia ha inaugurat 2 noves gasolineres, a Parets del Vallès i Onda. Actualment, bonÀrea disposa de 55 gasolineres.

169 llocs de treball
La plantilla del grup alimentari ha augmentat en 169 treballadors de manera que a final de 2019, bonÀrea comptava de forma directa i subcontractada amb 5.304 empleats. Actualment, en tot el conjunt d'empreses que conformen bonÀrea Agrupa treballen 5.719 persones.

A més a més, el grup empresarial compta amb 4.500 agricultors i ramaders que els subministren la seva producció i 3.000 dependents que fan venda directa a través de les franquícies bonÀrea.

bonÀrea Cooperativa
Les vendes de bonÀrea Cooperativa han es tat de 284 MEUR, amb un increment del 3,8%. Són derivades, principalment de ramaderia i aus criades a les explotacions dels socis que venen principalment a bonÀrea Corporació per a la seva posterior transformació i comercialització. El resultat net de 5,5 MEUR representa un creixement del 8,4% i la generació de recursos – cash flow - ha arribat als 6,6 MEUR, un 8% superiors al 2017. La plantilla se situa en 204 treballadors i les inversions anuals han arribat als 2 MEUR.

Les produccions avícoles i ramaderes dels socis han estat de 36 milions de pollastres, 1,8 milions de gall d'indi, 3 milions de guatlles, 40 milions de dotzenes d'ous de consum, 776.000 porcs d'engreix, i 55.000 vedelles.

Restriccions a la Junta General d'Accionistes 2020 per la Covid-19
La propera Junta General d'Accionistes 2020 del grup alimentari, prevista per al 18 de juny, s'haurà de celebrar amb restriccions per la covid-19. Així, no es podrà garantir l'accés a la sala de reunions per la qual cosa s'ha demanat als accionistes que no hi assisteixin presencialment i només es permetrà que hi puguin ser les persones que necessàriament hi han d'assistir. La resta, hauran de seguir la junta per videoconferència.
ACN