bonÀrea Corporació obté un benefici net de 77,32 MEUR durant el 2020

06/05/2021

Un 8% més que l'any anterior

bonÀrea Corporació ha facturat 1.984 MEUR i obtingut 77,32 MEUR de benefici net durant el 2020. En un any marcat per la pandèmia, la firma de Guissona (Segarra) ha fet inversions per valor de 101,23 MEUR i ha contractat 357 nous treballadors fins a incrementar la plantilla als 5.661 empleats. Els resultats de l'exercici representen un 3,3% més pel que fa a la facturació en comparació al 2019, i un 8 % més respecte als beneficis nets. Pel que fa al cash flow net, ha estat de 117,34 MEUR, un 6% més, i les inversions han crescut un 7% més respecte a l'any anterior, el major increment que ha fet mai la companyia. D'altra banda, han obert 19 nous supermercats bonÀrea i ara ja en tenen 525.

L'activitat més important de bonÀrea Corporació és la venda d'alimentació humana, amb una facturació rècord de 1.190 MEUR, un 9,3% més que l'exercici anterior. El principal canal de venda han estat les botigues bonÀrea, amb la comercialització de 955 MEUR directament al consumidor final. Aquestes botigues estan repartides entre Catalunya, Aragó, Castelló, valència, Madrid, Guadalajara, Navarra, la Rioja i Andorra.

Entre els altres canals de distribució destaca que al canal Cash i Horeca les vendes han caigut un 21,8% a causa del confinament i les restriccions al sector de la restauració, mentre que al canal online a consumidors ha augmentat un 129% tant en l'entrega a domicili com al box o a la botiga. D'altra banda, s'han exportat 31.980 tones de productes càrnics, un increment del 45%, a 35 països.

El 2020 ha sigut l'any de major inversió de bonÀrea Corporació amb 101,23 MEUR. Els diners s'han destinat a obra civil, terrenys, maquinària, instal·lacions i equipaments, entre d'altres. En aquest exercici, la companyia ha continuat amb el moviment de terres del futur centre alimentari d'Épila, a l'Aragó, i han començat ja les obres d'urbanització, la galeria subterrània de connexió, els tallers, al ritme previst. També s'han fet obres al centre alimentari de Guissona, amb millores sanitàries a les sales de treball, una depuradora nova, noves càmeres de refrigeració per al bestiar, magatzems i rentadors per a camions, entre d'altres.

Dins el capítol de les inversions s'hi inclou l'obertura i ampliació de botigues bonÀrea. En concret, durant el 2020 s'han obert 19 nous supermercats de la companyia, i s'han fet 21 trasllats o ampliacions fins arribar als 525 establiments a finals d'any. Pel que fa al canal online, s'han instal·lat 12 nous box online i 2 box Horeca a diferents poblacions. Es tracta d'un sistema de consignes refrigerades que permeten recollir directament amb cotxe les comandes que es fan a través de la pàgina web.

D'altra banda, s'han inaugurat 2 noves gasolineres a Cambrils i Vilanova de Gàllego. Actualment, bonÀrea compta amb una xarxa de 57 gasolineres.

La plantilla de bonÀrea Corporació va augmentar al 2020 amb 357 nous llocs de treball, en part com a conseqüència de la covid-19. Al final de l'exercici, la plantilla directa i subcontractada ha estat 5.661 treballadors. Actualment, en tot el conjunt d'empreses que conformen bonÀrea Agrupa hi treballen 6.091 persones.

D'altra banda, les vendes de bonÀrea Cooperativa han estat de 292 MEUR, que deriven principalment del bestiar i les aus criades en explotacions ramaderes dels seus socis i que venen principalment a bonÀrea Corporació per posteriorment transformar i comercialitzar. El resultat net i el cash flow han estat de 4,7 i 5,8 MEUR respectivament. La plantilla se situa en 211 treballadors i les inversions anuals han arribat als 1,4 MEUR.

 

ACN / Foto: bonÀrea Corporació