El Govern declara Bé Cultural d'Interès Nacional l'església de Sant Pere de Talteüll, a Massoteres

30/10/2019

El Govern ha aprovat, a proposta del Departament de Cultura, declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, l’església de Sant Pere de Talteüll, a Massoteres, a la comarca de la Segarra, i delimitar-ne un entorn de protecció comú amb la torre del castell de Talteüll.

L'església de Sant Pere de Talteüll està situada al nucli rural de Talteüll, sobre un turó on es troben les restes del castell, entre les quals destaca una torre de planta circular. Es té constància documental de la seva existència com a parròquia des de l’any 1065 per una deixa testamentària. Va pertànyer al Bisbat d’Urgell fins a la creació del Bisbat de Solsona a la darreria del segle XVI.

Es tracta d'un edifici singular format per dues naus paral·leles cobertes amb volta de canó. Les característiques d’estructura i tipologia de l’església de Sant Pere de Talteüll fan d’aquest edifici un element totalment excepcional i rellevant en el context de l’arquitectura religiosa del romànic català del segle XI.

La torre de Tallteüll és l’únic element que es conserva de l’antic castell. La part més important del castell era aquesta torre cilíndrica, la qual tenia finalitat defensiva. Actualment, la torre està envoltada de cases que dificulten la seva observació, tot i ser a la part més alta del poble.

Infolleida