El Govern declara la Festa Major del Santíssim Misteri de Cervera com a festa patrimonial d'interès nacional

10/04/2019

L’origen de la celebració es remunta al 6 de febrer de 1540, quan a l’altar de Sant Nicolau, de l’església de Santa Maria de Cervera, en el moment de partir un fragment de la Vera Creu brollà una gota de sang i es va sentir un gran tro

El Govern va acordar ahir declarar la Festa Major del Santíssim Misteri de Cervera com a festa patrimonial d’interès nacional, i inscriure-la en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
 
La Festa Major del Santíssim Misteri de Cervera se celebra anualment els dies 5, 6 i 7 de febrer. L’origen de la celebració es remunta al 6 de febrer de 1540, quan a l’altar de Sant Nicolau, de l’església de Santa Maria de Cervera, en el moment de partir un fragment de la Vera Creu (Lignum Crucis) brollà una gota de sang i es va sentir un gran tro. El prodigi ràpidament prengué el nom de Misteri i, a partir de 1566, adoptà el nom de Santíssim Misteri quan una noia de la Curullada va recobrar la veu exclamant “Santíssim” tres vegades. El 1547, el Papa Pau III, a petició dels paers de la ciutat, instituí la nova festa que se celebraria, cada any, el 6 de febrer. Des d’aleshores, la festa s’ha celebrat de forma ininterrompuda, a excepció d’alguns anys concrets.
 
La festa s’estructura en diferents actes: comença amb la novena en honor del Santíssim Misteri, del 27 de gener al 4 de febrer; cada dia de Novena, al final de la celebració litúrgica, té lloc el cant dels Goigs del Santíssim Misteri. El dia 5 al vespre té lloc la interpretació del tradicional res de les Completes: es tracta d’una obra singular dins la música litúrgica catalana del segle XIX, caracteritzada per la majestuositat de la música religiosa i l’esperit popular. Les partitures que s’interpreten daten de 1844-1845. L’origen més remot es troba en els resos que es cantaven a l’església de Santa Maria, en la vetlla en honor de la relíquia, durant la nit del 5 al 6 de febrer.
 
El 6 de febrer se celebra a l’església de Santa Maria de Cervera l’Eucaristia concelebrada, amb la participació del Cor de les Completes, que al final de la celebració interpreta un breu fragment del res de les Completes. Cal destacar la solemnitat dels seguicis d’anada a les Completes i d’anada a l’Ofici, encapçalats per la bandera del Santíssim Misteri, portada pels representants que designa la Junta del Santíssim Misteri de Cervera, i seguida pels elements festius municipals i les autoritats civils i eclesiàstiques.
 
Aquest dia també té lloc la processó amb la relíquia de la Vera Creu, veneració i cant dels goigs, amb sortida i arribada a l’església de Santa Maria. La relíquia és portada sota tàlem per les màximes autoritats eclesiàstiques presents. Posteriorment, a la capella dedicada al Santíssim Misteri, té lloc la veneració de relíquia i el cant dels goigs.
L’últim dia de la festa, el 7 de febrer, se celebra una missa en record dels difunts de la parròquia. Cal destacar la importància dels tocs manuals de campana en diferents moments de la festa, i la col·locació dels velluts, grans teles vermelles, sobre les columnes de l’església.
 
La Festa Major del Santíssim Misteri és organitzada per la parròquia de Santa Maria de Cervera, la Junta del Santíssim Misteri de Cervera, la Paeria de Cervera i el Patronat de les Completes del Santíssim Misteri de Cervera, amb la participació i col·laboració de diverses entitats cerverines.

Fotografia: Paeria de Cervera
Infolleida