Estudiants d'art de Lleida recuperaran quatre botigues tancades del carrer Major de Cervera

10/10/2019

Cinquanta alumnes de l’Escola d’Arts Leandre Cristòfol participaran en el projecte | L’objectiu és que la cultura sigui una eina de transformació econòmica i revitalitzar aquesta zona de la ciutat

Mig centenar d’estudiants de l’Escola d’Arts Leandre Cristòfol de Lleida van recórrer aquest dimarts el carrer Major de Cervera amb la mirada posada a projectar una acció per transformar aquest històric carrer i que recuperi la vitalitat. La iniciativa s’emmarca dins dels actes de la Capitalitat de la Cultura Catalana i es projecta l'acció a quatre comerços tancats perquè puguin ser atractius per llogar o comprar. Es tracta de les antigues Pastisseria Puig i les sastreries Botines, la Model (Cal Guix) i Cal Sant Pere. Segons la directora del Museu de Cervera, Carme Bergés, “es tracta que la cultura es converteixi en una eina de transformació econòmica”, i és per això que la proposta de recuperació d’aquests edificis comptarà amb les aportacions de tots els departaments de l’escola d’arts (des del disseny fins a l’escultura o l’aparadorisme). Els alumnes van visitar el carrer Major i l’entorn i després de parlar amb els propietaris van prendre notes, apunts i fotografies de cada establiment. A partir d’aquí presentaran una proposta conjunta de recuperació.

El carrer Major de la capital de la Segarra va ser el centre neuràlgic de la ciutat durant el segle passat i acull una desena d’antigues cases senyorials. Tanmateix, la majoria dels habitatges estan deshabitats. Això es deu a les dificultats de fer obres en edificis catalogats i també a la comoditat de viure en una casa o pis a la perifèria.

Durant l’última dècada la Paeria de Cervera ha portat a terme la reurbanització del carrer i s’hi han creat nous comerços. A més, des de fa quatre anys acull la Vila del Llibre, que posa en relleu el més gran dels habitatges que hi ha en aquesta via. La Fundació Casa Dalmases va recuperar aquesta mansió de vuit-cents metres quadrats com a seu d’activitats i per a la fabricació de cervesa i xocolata.

Infolleida