Front comú per aturar una macropedrera a Estaràs

23/01/2018

El projecte no compleix les exigències mediambientals mínimes i tindria conseqüències negatives per la salut i pel paisatge

Veïns, entitats mediambientals i partits polítics s’han unit per aturar el projecte de l’empresa Xaviker per aixecar una macropedrera al municipi d’Estaràs. Els afectats asseguren que el projecte no compleix les exigències mediambientals mínimes i el consideren desproporcionat; i es que aquesta pedrera afectaria gairebé 26 hectàrees d’on s’extraurien 3.500.000 de metres cúbics de pedra en un període d’explotació de 28 anys. Aquestes actuacions no només tindrien conseqüències paisatgístiques, sinó també de salut arran de les partícules que afectarien als veïns de poblacions properes com Alta-riba, a tan sols 200 metres de la zona afectada.

L’Ajuntament d’Estaràs ha tirat endavant un contenciós administratiu contra el Departament de Mines i, a la vegada, està treballant en les al·legacions que els veïns de la zona van presentar contra aquest pla urbanístic. Des de les entitats de defensa mediambientals de la Segarra tampoc entenen el perquè d’aquest projecte ja que, diuen, hi ha una saturació de pedreres a la comarca.

Els enfrontaments entre l’empresa que encapçala el projecte i les entitats comarcals s’arrosseguen des del 2007, però serà el Departament de Cultura, a través del tràmit urbanístic, qui acabarà dictant sentència.

Albert Morales