Guissona lluita contra el malbaratament alimentari

28/11/2018

L’objectiu de la campanya es tornar a posar en valor la cuina d’aprofitament entre la ciutadania, ja que tradicionalment es practicava a totes les llars

El municipi de Guissona ha iniciat un projecte de lluita contra el malbaratament alimentari per arribar a tot el municipi. En els darrers mesos, una educadora ambiental ha estat executant diferents tasques pel municipi amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de lluitar contra el malbaratament alimentari, i és que les dades parlen per si soles. Segons l’Agència de Residus, a Catalunya es malbaraten anualment 260.000 tones d’aliments en bon estat, i ocasionen a cada ciutadà un despesa de 120 € anuals, a més de l’impacte ambiental derivat de la producció i dels residus que es generen, i de les contradiccions ètiques que implica, donat que amb els aliments que es malbaraten es podrien alimentar 500.000 persones durant el mateix període.

La campanya, sota el títol “Malbaratament d’aliments. I tu, que fas per evitar-ho?”, contempla editar un fulletó informatiu que conté bones pràctiques per evitar malbaratar, fer visites a establiments per demanar la seva implicació, fer una xerrada adreçada a la població per explicar la problemàtica i exposar consells i trucs que es poden fer a casa i que pretenen que menys aliments siguin desaprofitats.

Paral·lelament s’han realitzat tallers a les escoles del municipi per veure com amb fruita molt madura i aparentment feta malbé, es pot reaprofitar per fer-ne sucs i granissats molt bons i naturals. Altres alumnes han après com fer sabó reaprofitant l’oli de cuina usat i finalment, altres alumnes han après a fer esferificacions.

L’objectiu de la campanya es tornar a posar en valor la cuina d’aprofitament entre la ciutadania, ja que tradicionalment es practicava a totes les llars, però que els nous estils de vida estant deixant de banda.

Entre les darreres actuacions de la campanya hi ha prevista una activitat d’allò més innovadora: els alumnes de primer cicle de secundària participaran en un scape room sobre el canvi climàtic, les seves causes i les seves conseqüències.

Ajuntament Guissona