La cimentera de Sant Pere d'Arquells elaborarà guix amb la pedra que ara rebutja

10/10/2018

S'ha descobert que aquets material és més resistent i sostenible que l'actual i des del municipi volen posar-lo en valor alhora que treure'n rendiment

El centre d'estudis del Guix ha organitzat unes jornades per tal de donar a conèixer als professionals del sector les qualitats del guix tradicional. Ara ja no se'n fabrica i les seves prestacions són tantes que es valora recuperar-lo. 

El seu origen és molt antic, de tradiciçó islàmica i l'arquitectura de la Segarra l'ha utilitzat en grans quantitats del que ja no en queda pràcticament rastre. Cases, cabanes de volta o espais emblemàtics en són un exemple. També en altres zones de la província, com a la Noguera. 

L'única cimentera que està en actiu a la zona, la situada a Sant pere d'Arquells, vol renovar-se i aprofitar la pedra de rebuig per començar a fabricar ciment tradicional. L'Actual es fa amb pedra pura. Abans però caldrà estudiar el material i saber com treballar-lo amb una fornada: Un dels propòsits d'aquestes jornades que se celebraran a ribera d'ondara. 

La cita tindrà lloc del 25 al 27 d'octubre i el 10 de novembre i s'espera la participació de més d'una cinquantena de professionals.
Lleida TV