La literatura de guerra, protagonista de la Vila del Llibre de Cervera 2019

23/09/2019

El 18, 19 i 20 d'octubre, la festa literària de les Terres de Ponent s'instal•larà, com cada any, al carrer Major de la capital de la Segarra

La quarta edició de la Vila del Llibre de Cervera, que se celebrarà entre el 18 i el 20 d'octubre, posarà el focus en la literatura de guerra com a llavor de pau. Coincidint amb la capitalitat de la Cultura Catalana 2019 de Cervera i per commemorar els 80 anys de la fi de la Guerra Civil i de l'inici de la II Guerra Mundial, el festival literari de les Terres de Ponent proposa al seu cartell el lema "Més llibres, menys conflictes".

D'entre les propostes més destacades que hi giraran al voltant, hi serà Maria Barbal per presentar la seva darrera novel·la, A l'amic escocès (Columna), guerra i Pallars; i hi tindrà un lloc especial Gabriel Ferrater amb el recital In Memoriam - que segueix el poema homònim sobre la Guerra Civil-, i amb la conferència inaugural del festival, a càrrec de l’editor Jordi Cornudella, i haurà una taula dedicada a Club Editor amb la presència de la seva responsable, Maria Bohigas, que parlarà del seu extens catàleg en relació amb la guerra, amb títols com La plaça del Diamant o Quanta, quanta guerra... de Mercè Rodoreda, Incerta Glòria de Joan Sales o la recentment publicada Entre dos silencis d'Aurora Bertrana.

Guerra a banda, la Vila del Llibre oferirà el seu habitual catàleg d'activitats pensades per a tots els públics. Hi haurà taules d'autors amb la presència de Jaume Cabré, que portarà al públic Tres assaigs (Proa); Montse Barderi, que presentarà La memòria de l'aigua (Columna) guardonada amb el Premi Prudenci Bertrana; Pol Beckman amb Novel·la (Quaderns Crema), Premi Llibreter 2019, entre molts altres. Gonzalo Boye i Ramon Tremosa, a més de presentar els seus respectius llibres, protagonitzaran un vermut literari amb un debat que girarà, molt probablement, sobre la sentència del Tribunal Suprem. També hi haurà un lloc per a les noves veus del panorama literari amb Xavier Mas Craviotto, guanyador del Premi Documenta 2018 per La mort lenta (L'altra Editorial) i Joan Santanach que tot i no ser nou s’estrena en la novel·la amb Els Vius (Meteora). Així mateix, també hi haurà espai per autors locals com Bernat Huguet i Ramon Breu.

Els joves i els més petits podran gaudir d'activitats pensades especialment per a ells com la gimcana literària detectivesca que han preparat des d'Edicions del Pirata; l'espectacle de la contacontes LabertaDelpobletHola, sóc la Teresa. Un viatge per la vida de Teresa Pàmies; o el taller paperer de Sastres Paperers, per aprendre l'ofici de paperaire i poder preparar els primers fulls propis.

Com sempre, el mercat d'editorials independents jugarà un paper central en la Vila, tant per la seva importància com per la seva ubicació, estès al llarg del carrer Major de Cervera. En l'edició d'enguany, més de 30 editorials i llibreters hi muntaran parada i participaran de les activitats organitzades.

Durant el cap de setmana hi haurà lloc també per als espectacles, com el concert de Big Mama Montse que clourà aquesta edició de la Vila; i per al record als autors que ja no hi són, com Joan Brossa i Teresa Pàmies, que celebren el centenari del seu naixement aquest any i que seran presents a Cervera a través d'activitats i exposicions commemoratives.

Infolleida