La Paeria acull la donació del fons documental de Josep M. Madern

21/04/2018

Tot i què Madern visqués pocs anys a la seva terra natal, fou un dels escriptors més prestigiosos de la Segarra. La seva obra es podrà consultar a partir d’ara a l’Arxiu Comarcal

La Paeria de Cervera ha acollit la donació del fons documental de Josep Maria Madern, una de les últimes voluntats demanades explícitament per l’escriptor i periodista cerverí abans de la seva desaparició al 2012. Madern va viure pocs anys a la seva terra natal, iniciant la seva carrera professional a cavall de Lleida i Saragossa i, posteriorment emigrant a París per la seva incomoditat amb la societat espanyola de l’època. No fou fins al 1983 quan retornà a Cervera, on va escriure la major par de les seves obres literàries, uns textos que, juntament amb material biogràfic, contes censurats i epistolaris, podran ser consultats a partir d’ara a l’Arxiu Comarcal de la Segarra.

A l’acte no hi ha faltat la viuda de Madern ni tampoc dos dels principals historiadors de la seva obra com són Albert Turull i Xavier Garcia, que han afirmat que la donació ha estat un acte de justícia a la seva memòria i que a partir d’ara cal dinamitzar-la i fer-la arribar a tots els sectors de la població.

El Paer en cap Ramon Royes ha fet entrega d’una copia de «l’Acta de la Cort General de Catalunya de l’any 1359» a la viuda Pilarín Minguell i posteriorment s’ha procedit a les signatures legals del traspàs de documents.

Albert Morales