La plaça 1 d'Octubre, al mapa

31/07/2017

Vilagrasseta, un petit poble de la Segarra, va estrenar el primer espai públic dedicat al referèndum

Vilagrasseta, nucli de Montoliu de Segarra, es va convertir el passat dissabte en el primer poble de Catalunya a tenir una plaça dedicada a l’1 d’Octubre, la data fixada per la Generalitat per celebrar el referèndum per a la independència.

La inauguració va crear cert malestar entre alguns veïns ja que l’ajuntament va fer coincidir l’acte amb la celebració de la festa de la diversitat, dedicada a la gent gran del municipi. La majoria dels veïns consultats per SEGRE aproven el nom malgrat que no estan d’acord amb les formes. Josep Maria Puiggròs, originari de Vilagrasseta però resident a Barcelona, i la seua esposa, Loreto Alibés, van dir que “ens vam assabentar de la notícia pels mitjans de comunicació i això ens va fer mal”. L’alcalde, Vicens Roig, va indicar que el nom de la plaça va ser escollit pel ple amb els vots de tots els edils, d’ERC i PDeCAT. Roig va dir que “les discrepàncies dels veïns són mínimes” i va apuntar que “la inauguració de la plaça ha coincidit amb la festa de la diversitat per una qüestió d’agenda”. Va assegurar que encara que no se celebri el referèndum “el nom de la plaça es mantindrà ja que és la data escollida pel govern català per fer una consulta molt important i transcendent que ja forma part de la història”. Finalment, l’alcalde va explicar que “hem decidit donar el nom d’1 d’Octubre a la plaça com una mostra més del nostre compromís i suport al govern de la Generalitat”. A Lleida hi ha també el carrer 9 de novembre, inaugurat a Montoliu de Lleida i dedicat a la consulta sobiranista portada a terme en aquesta data l’any 2014

La inauguració de la plaça va anar a càrrec de la diputada de Junts pel Sí i presidenta de la comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya del Parlament, Alba Vergés, que va celebrar la iniciativa ja que “mostra la determinació de la gent, que creu en el referèndum”.

Vilagrasseta és un nucli de Montoliu de Segarra on habitualment resideixen una desena de veïns si bé els caps de setmana i a l’estiu poden arribar a ser mig centenar. La plaça 1 d’Octubre, d’uns 300 metres quadrats, es troba ubicada a l’antic pati de l’escola.

Infolleida