La Quaresma ja perd una cama

14/03/2019

Es deia que era l'encarregada de procurar que els infants mengessin peix per Quaresma

Amb l’objectiu de donar a conèixer la cultura i les tradicions de Catalunya, des del Pla Educatiu d’Entorn i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament, es promou anualment una activitat entorn de la figura de la Vella Quaresma

 La Vella Quaresma a Catalunya es coneix com la representació gràfica de la Quaresma. Una quaresma que té la forma d'una vella arrugada i xaruga, amb set cames que va perdent d'una en una a mesura que van passant les setmanes de Quaresma. Es deia que era l'encarregada de procurar que els infants mengessin peix per Quaresma; se'ls amenaçava dient-los: "Si menges carn, sa Jaia Serrada vindrà i se t'endurà".

 A Guissona, a nivell municipal tots els centres educatius van rebre les mateixes ordres del Rei Carnestoltes que els alumnes de llar d’infants i educació infantil de la vila van haver de complir tots els dies de la setmana 25 de febrer a l’1 de març, acabades aquestes ordres del rei Carnestoltes; els banquets, la festa boja i el desordre donen pas al dejuni, l'ordre i la calma de la quaresma.

 Cada dimecres, nens i nenes de P3, P4 i P5 dels centres educatius de la vila (un curs de cada centre per setmana) passen per la plaça Bisbe Benllochon se’ls representa el conte del Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma a càrrec dels alumnes de servei comunitari de 4t d’ESO de la FEDAC Guissona.

 Després de la representació, davant de la imatge de la Vella Quaresma canten la seva cançó i li arrenquen setmanalment una cama.

Aquest dimecres l'activitat s'ha fet amb els nens i nenes de P5 de l'Escola Ramon Faus i Esteve, de la FEDAC Guissona i de l'Escola Ramon Estadella i Torradeflot.

Infolleida