La Segarra recorda les víctimes de l’Holocaust

26/01/2018

El Fòrum Espitllera ha impulsat la col·locació d’onze Stolpersteine als pobles natals dels deportats segarrencs. Gunter Demnig s’ha encarregat de la instal·lació de les llambordes

Sentit i emotiu acte a la Segarra en record als veïns de la comarca que van ser deportats als camps d’extermini alemanys. L’homenatge als onze segarrencs que van patir l’horror de l’holocaust s’ha escenificat aquest divendres 26 de gener amb la col·locació d’una llamborda amb el nom, naixement, data de deportació i mort, de cada un d’ells al poble que els va veure néixer. Així doncs la jornada ha transcorregut seguint una ruta pels nou municipis natals dels homenatjats que ha començat a Torà a les 9 del matí i ha acabat a Sant Antolí a les 17h. L’alemany Gunter Demnig, impulsor d’aquesta iniciativa, s’ha encarregat ell mateix de la col·locació de les 11 llambordes anomenades Stolpersteine. Per als familiars de les víctimes, aquesta jornada ha estat un acte de justícia a la seva memòria.

Cervera ha acollit els actes centrals d’aquesta jornada amb la recepció de Demnig i els membres del Fòrum l’Espitllera a la Paeria així com dels familiars de les víctimes. A la Sala de Plens s’han dut a terme parlaments, signatures al Llibre d’Honor de la ciutat i la condemna a qualsevol tipus d’injustícia. En acabar s’ha procedit a la col·locació de les tres Stolpersteine pertanyents als veïns de la capital de la Segarra, que s’han acompanyat de flors i ciris. Des del Fòrum Espitllera, impulsors d’aquests actes, han remarcat la il·lusió i les ganes amb les que han dut a terme aquest projecte.

En total es calcula que arreu del món hi ha unes 60,000 Stolpersteine, gairebé totes col·locades per Gunter Demnig i repartides en un total de 21 països. A Catalunya hi són presents a Navàs, Castellà del Vallés, Manresa i Igualada i, en els pròxims dies Demnig ampliarà la llista. Els onze homenatjats segarrencs són: Antoni Cases, Salvador Grau, Ramon Gomà, Salvador Calderó, Antoni Merlí, Ramon Alsedà, Miquel Porté, Josep Riera, Ramon Bonet, Magí Solé i Magí Bergadà.

 

Albert Morales