La Segarra s’adhereix al manifest ciutadà per viure en un entorn vital acollidor, inclusiu i accessible

15/09/2020

Es va aprovar a la Sessió plenària del Consell Comarcal de la Segarra del passat dimecres 9 de setembre

Els polítics i polítiques de la Segarra va donar suport al “Manifest ciutadà pel dret a viure a la pròpia llar, en un entorn vital acollidor, inclusiu i accessible” que impulsa la plataforma Volem Llars Per Viure, una petició adreçada a les administracions catalanes per garantir un habitatge digne a les persones grans, dependents i/o amb algun grau de discapacitat.

El manifest proposa a les administracions impulsar espais inclusius per aquests col·lectius a través pisos tutelats, residències limitades a un nombre reduït de persones – en format d’apartaments amb els serveis basics per als seus usuaris –  o via pisos de cohabitatge finançats per la banca ètica mitjançant una cessió d’ús.

La iniciativa esdevé així un reclam per evitar que un envelliment o un habitatge digne estigui condicionat pel poder adquisitiu dels usuaris, a l’hora que aquests puguin  desenvolupar-se amb autonomia, intimitat i autodeterminació.

La Consellera Comarcal de Serveis Socials Gemma Martínez afirma que “aixó és un projecte de futur, que té futur” i afegeix que “aquest passa per un canvi de model i comporta un canvi de xip total per part de l’administració. Hem d'anar per un canvi de visió de la societat sobre com han  de viure les persones grans, dependents i/o amb algun grau de discapacitat dins de les seves possibilitats. Aquests i aquestes no deixen de ser ciutadans ni d'exercir el seu dret per aquest fet. O almenys així no hauria de ser”.

El Consell de la Segarra té establertes ja diverses línies d’actuació en aquest sentit, a través de l’ “Eix Persona” del  Pla d’Acció Comunitària Inclusiva (PLACI), apostant per l’atenció comunitària i l’acompanyament de la persona usuària per fomentar-ne el seu empoderament en tots els àmbits. Paral·lelament, l’ens comarcal farà arribar el “Manifest ciutadà pel dret a viure a la pròpia llar, en un entorn vital acollidor, inclusiu i accessible” a tots els ajuntament de la comarca perquè hi donin suport i també apliquin les mateixes polítiques .

Altres punts de la Sessió plenària ordinària del Consell Comarcal de la Segarra en data de 9 de setembre de 2020 van ser l’aprovació definitiva del compte General de l’exercici 2019 o l’adjudicació per procediment obert i regulació harmonitzada del contracte de serveis de menjadors dels centres educatius de la comarca de la Segarra.

InfoLleida