L’Ajuntament de Sant Ramon fa millores en l’enllumenat públic

21/09/2018

Concretament en l’enllumenat públic als punts de llum exterior a les escoles, al Passeig Sant Jordi i a l’Avinguda de la Font

Les millores han estat el canvi de leds al carrer Sant Jordi. A l’avinguda de la Font, que dóna accés a les piscines i a la zona esportiva, s’han retirat tots els punts de llum ficant-ho tot amb leds i, a més, s’han ampliat fins al final del carrer.  Fet que ha permès estalvi i millora en l’eficiència energètica de Sant Ramon. 

Actualment l’ajuntament per afrontar la despesa elevada dels punts de llum al carrer té apagats el 50% dels punts al poble de Sant Ramon. Els espais queden en ombra i creen inseguretat en la població i per tant, la Corporació municipal proposa la reforma de l’enllumenat exterior amb la incorporació de lluminàries de major eficiència lumínica i potència inferior dels llums, per aconseguir un estalvi d’energia i també minimitzar la contaminació lumínica. L’alcalde, Aleix Bochaca, destaca que un cop s’hagi posa’t l’enllumenat LED a tot Sant Ramon permetrà enllumenar tots els carrers, parcs i jardins per la qual cosa donarà més seguretat als veïns.

Les làmpades actuals, de vapor de sodi, considerant que funcionin 4.000 hores/any, tenen una vida útil d’entre 15.000 i 16.000 hores, a partir de les quals el rendiment dels llums es redueix dràsticament, per tant la seva substitució es calcula entre 3,75 i 4,00 anys. 

Les làmpades utilitzades són de leds i tenen una vida útil de 10.000 hores, per la qual cosa, això representa la substitució al voltant de 20 anys.

A més, també es té en compte la contaminació lumínica que prové majoritàriament de la llum dirigida al cel des de les lluminàries que deixen escapar part de flux de la llum cap al cel, en lloc de dirigir-se cap al terra.

Amb total s’han posa’t 24 punts de llum nous on la potència de l’enllumenat públic amb el canvi de llumeneres amb tecnologia LED es redueix més d’un 75 %. A més, tenint en compte que el sistema LEDs no requereix un augment del 80% que demana el vigent reglament de baixa tensió per a l’encès dels llums de descàrrega motivarà el fet que la potència contractada a l’empresa subministradora hi hagi un estalvi amb la potencia de la factura. 

El pressupost total de l’obra ha estat de 22.137,26€ on s’ha rebut una subvenció de la Diputació de Lleida de 21.030,40 euros. L’adjudicació de l’obra ha estat a l’electricitat Josep Maria Roig.

La voluntat de l’equip de govern és ficar enllumenat LED a tot el municipi i d’aquesta manera alliberar la partida de l’enllumenat públic que suposarà un estalvi de 18 mil euros i poder destinar part dels diners estalviats a altres recursos municipals.

Consell Comarcal Segarra