Pla de xoc contra l’estigma en salut mental a l’Urgell i la Segarra 

05/12/2018

Projecte impulsat per la Taula de Salut Mental d’aquestes dues comarques i que inclou activitats de formació i sensibilització 

Les comarques de l’Urgell i la Segarra disposen des d’aquesta setmana d’un Pla Local Antiestigma per lluitar contra la discriminació vers les persones amb malalties mentals. La iniciativa ha estat impulsada per la Taula de Salut Mental d’aquestes dues comarques, la qual ha dut a terme una primera fase de diagnosi realitzada a partir d’enquestes. Els resultats obtinguts han mostrat que existeix un gran desconeixement sobre les malalties mentals, i força prejudicis vers les persones que les pateixen. Per revertir la situació, duran a terme diverses activitats de sensibilització. 

Els activistes per la salut mental també jugaran un paper fonament en aquest pla, ja que seran ells els que s’encarregaran de dur a terme moltes de les activitats de formació a joves, com les que es realitzaran als instituts dins el projecte “What’s up”, on s’explicaran en primera persona les vivències de superació i rehabilitació de la malaltia. 

La Taula de Salut Mental de l’Urgell i la Segarra, formada per 17 entitats i administracions que treballen en el camp de la salut mental, ha comptat amb la col•laboració d’Obertament en l’elaboració d’aquest pla, el tercer d’aquestes característiques a Catalunya. Representants de totes aquestes entitats han participat en la presentació del pla, celebrada aquest dimecres a l’Ajuntament de Tàrrega.
Francesc Garcia