Un 60% dels 61 senegalesos arribats a Guissona estan indocumentats

15/12/2023

L'ajuntament se sent "tensionat" però destaca que la situació "està sota control"

L’ajuntament de Guissona està “tensionat” per l’arribada l’últim mes d’una seixantena de senegalesos sense papers. Tot i que ratifiquen que la situació està sota control i que els tècnics del consistori treballen per garantir la seva acollida han demanat ajuda al Govern espanyol i a la Generalitat per poder gestionar la documentació d’aquestes persones. També han volgut desmarcar Guissona com a punt d’acollida perquè la ciutat no pot abordar l’acolliment de tots els nouvinguts.

Un 60% de les persones del Senegal de les seixanta que han arribat a Guissona estan indocumentats. Fa un mes que van viatjar en pastera des de la zona del Dakar a les illes Canàries i busquen els seus amics i familiars dins els 517 veïns i veïnes senegalesos que viuen en aquest municipi de la Segarra. Aquest divendres han aconseguit un certificat que simbolitza l'acollida a Guissona, però que no acredita un dret a aconseguir feina o accedir a sanitat.

Des de l'ajuntament treballen per identificar tots els nouvinguts, però se senten "tensionats" per la seva arribada massiva. Demanen que Guissona no sigui la seva ciutat referent d'arribada, ja que hi ha manca d'habitatges i no poden donar resposta a l'acolliment.

Per part de la Generalitat ja s'ha fet un acompanyament no econòmicament, sinó en l'àmbit social, però demanen tenir poder de decisió en les polítiques migratòries.

Aquesta no és la primera vegada que Guissona rep una onada migratòria, sinó que ja ho va fer amb l'acolliment de refugiats ucraïnesos que fugien de la Guerra d'Ucraïna.

Noèlia Burgos Domínguez