Un altre any sense el pessebre de Sant Guim de la Plana

19/11/2018

L’associació organitzadora i l’alcalde del municipi segueixen amb les mateixes desavinences de l’any passat i enguany tampoc hi ha hagut acord. Aquest és el pessebre més antic de la província.

Les desavinences d’ara fa un any entre l’alcalde de Sant Guim de la Plana i l’Associació Cultural La Marinada que van comportar l’anul·lació de la 35ena edició del pessebre vivent d’aquest municipi de la Segarra, seguixen ben presents a dia d’avui. La mala relació entre el consistori i l’entitat organitzadora faran que enguany tampoc es celebri la representació del pessebre vivent més antic de les terres Lleida, perdent així un dels principals atractius de les festes de nadal de la província.

Per part dels membres de La Marinada s’acusa a l’alcalde de no posar cap facilitat per a la realització d’aquest esdeveniment i de voler-los cobrar un conjunt de taxes per cada dia de representació. Afegeixen també també que no han rebut un bon tracte i que cada vegada que han acceptat alguna de les condicions proposades pel consistori, aquestes s’han acabat modificant amb l’objectiu de desgastar als organitzadors.

Per altra banda l’alcalde, Josep Llobet, assegura que el problema està en la poca predisposició de l’Associació La Marinada per dur a terme aquesta representació i que l’utilitzen a ell com a cap de turc. I es que Llobet assegura haver reduït fins al 50% el preu de les taxes que haurien de pagar els organitzadors i que, a més a més, els hi cedeix la gestió del bar del poble i dels lavabos mòbils.

Els raonaments d’uns i altres es contradiuen amb el bàndol oposat i ningú dona per bo el discurs de les parts implicades, una situació que espera trobar solució de cara les pròximes campanyes de Nadal i es que el pessebre vivent és el principal atractiu turístic de Sant Guim de Plana i compta amb uns 500 voluntaris en la seva organització.

Malgrat aquesta problemàtica, des de La Marinada asseguren que organitzaran actes durant les festes de Nadal com són la torronada popular, representacions de teatre o recitals de poemes.

Albert Morales