Un cerverí interpreta els fenòmens astronòmics que han tingut lloc durant el confinament

30/04/2020

La "súper lluna" rosa i els "Skyquakes" són alguns dels fenòmens que s'han pogut percebre durant els darrers dies

Enmig de la crisi mundial causada per la Covid-19 i el tancament obligat de les persones a casa, el cerverí Francisco De Sancha López ens fa arribar la seva reflexió sobre els fenòmens astronòmics que hem viscut els darrers dies:

"El confinament ha fet que ens fixem en les coses que abans no els hi paràvem atenció. En els últims dies, milions de persones han tret el cap per les finestres i balcons de les seves cases i han mirat el cel. Algunes d'aquestes persones han pogut observar durant la nit, diverses llums que es mouen en fila a gran velocitat, sorolls estranys, una súper lluna rosa i fins i tot, el planeta Venus.

La súper lluna rosa, la més brillant del 2020, es va poder veure els dies 7 i 8 d'abril. Enguany esperem quatre "súper llunes" més, encara que no seran tan visibles com la de la nit del 7 d'abril. La pròxima serà el 7 de maig. A l'octubre, esperem un fenomen celestial denominat "lluna blava". A més, durant el mateix mes es podran observar dues llunes plenes".

Sons al cel: Els "Skyquakes"
"El cas és, que el confinament per la pandèmia del coronavirus ha portat molt de silenci a les ciutats i pobles de tot el món. Els sons generats pels ocells, les campanes o aquests "skyquakes" són més apreciables que mai.

Els experts han donat diverses explicacions per a aquest fenomen i encara que aquests sons del cel no tenen un origen cert, deixen clar que no tenen res de sobrenatural.
Els científics de la NASA han explicat que es tracta d'una espècie de terratrèmols al cel: mentre a la Terra els moviments sísmics ocorren a causa del xoc de plaques, al cel es produeix pel xoc de masses d'aire calent i fred, causant aquests estranys sons, com si es tractessin de les trompetes de l'apocalipsi".

Venus
"Aquests dies i per única vegada cada 8 anys, els terrícoles hem pogut observar un "súper-brillant" Venus passat el cap vespre, la qual cosa podria explicar aquests "nuvolots" lluminosos.

Molta gent es pregunta què és aquesta estrella tan brillant que es pot observar més o menys prop de la lluna. És Venus, que a més, en aquestes dates, és visible a tot el món unes quantes hores després de la posta de sol. La podreu observar a les fotografies que acompanyen aquesta publicació, que estan fetes des de la meva terrassa a Cervera".

Starlink
"Ha quedat resolt el misteri de les múltiples llums que es van poder veure sobre el cel de Barcelona i molts llocs del món. Va haver-hi una pluja d'''Starlink", el projecte de creació d'una constel·lació de satèl·lits d'Internet: Un tren d'entre 60 i 80 satèl·lits en línia recta, un darrere de l'altre.

Són petits satèl·lits llançats a l'espai amb l'objectiu de brindar un servei d'Internet de banda ampla, baixa latència i cobertura mundial a baix cost. Moltes persones van pensar que ens estava envaint una flota d'ovnis durant el confinament, però no va ser així; aquesta vegada té una explicació".

I per finalitzar aquest mes d'abril...
"La NASA va detectar que un enorme asteroide s'aproximaria a la Terra el 29 d'abril. Per si no fos suficient amb patir una pandèmia mundial i estar confinats a casa, sembla que les amenaces es multipliquen. "Potencialment perillós". Així és com ha qualificat a aquest objecte volant la mateixa NASA, que no obstant això, aclareixen que "no hi havia per què preocupar-se".

De fet, aquest asteroide ha passat per la Terra a 6,2 milions de quilòmetres (16 vegades a la distància entre la lluna i el nostre planeta). Concretament, a l'estat espanyol s'ha pogut veure a les dotze menys cinc de la nit i la seva velocitat de pas ha sigut de 31 mil quilòmetres per hora".

Noèlia Burgos | Imatges: Francisco De Sancha López