Veïns de Pinós i Torà reclamen actuacions urgents a la carretera que uneix els dos municipis

13/08/2020

La via té trams molt malmesos i els usuaris es queixen del perill que suposa

Un grup de veïns de Torà (Segarra) i Pinós (Solsonès) s'han agrupat a través d'una plataforma per denunciar el mal estat en què es troba la carretera que uneix els dos municipis i reclamar actuacions urgents. Es tracta d'una carretera que té categoria de camí rural, tot i que té un trànsit diari considerable, tant de cotxes com de camions i tractors. El tram de carretera més malmès pertany a Torà i des del municipi veí es reclama que s'hi actuï. "El tram de Torà està molt deixat i els forats cada cop són més grans", ha lamentat l'alcaldessa accidental de Pinós, Ariadna Martín. Per la seva part, el batlle de Torà, Magí Coscollola, ha admès que durant dos anys no s'ha fet cap actuació, però s'ha compromès a tapar els forats al setembre.

La carretera que uneix Torà, Pinós i Su (Riner) fa anys que necessita una millora, ja que la via està plena de forats i, en alguns trams, ja no hi queda asfalt. A més, a aquesta situació s'hi suma la gran massa de vegetació que hi ha a banda i banda de carretera, que dificulta la visibilitat dels conductors. Això ha fet dir prou als veïns de les poblacions afectades, que s'han unit a través d'una plataforma per fer pressió a les administracions i alertar del perill que suposa pels conductors.

Jordi Querol és veí del nucli de Sant Serni (Torà) i membre de la plataforma. Querol viu a mig camí de la carretera i, per tant, és usuari diari de la via. "És una carretera amb molt trànsit pesat perquè la gent que viu aquí molta es dedica a l'agricultura o la ramaderia i, a més, la fem servir cada dia per anar a treballar o a fer gestions a Torà", ha relatat Querol, que ha denunciat que la via "està plena de forats i als laterals hi ha molta herba alta perquè no s'ha fet cap desbrossat des de fa dos o tres anys". En aquest sentit, ha indicat que la carretera és un perill, "tant per rodes punxades, amortidors fets malbé, com també pel perill que et surti un animal i no el vegis per la gran quantitat de vegetació que hi ha".

El tram més llarg i malmès de la carretera pertany a Torà i, per això, les queixes i reclamacions es dirigeixen principalment cap a aquest municipi de la Segarra. L'alcaldessa accidental de Pinós, Ariadna Martín, ha explicat que el tram de Torà "està molt deixat i cada cop els forats són més grans". Martín, a més, ha dit que els principals perjudicats són els veïns de Pinós perquè "molta gent va al metge o a fer la compra a Torà" i, per tant, "hem de fer servir molt aquesta carretera". Per això, ha reclamat a l'Ajuntament veí que "faci el manteniment que li toca" a la part de la via que és de la seva titularitat, "igual com nosaltres intentem anar fent manteniment dels nostres quilòmetres de camins i carreteres".

De fet, des de Pinós alerten que el mal estat de la carretera, a banda dels veïns, també pot perjudicar als negocis que hi ha a la zona com ara cases rurals o restaurants. "La gent, el pròxim cop que hagi de buscar un lloc on anar, potser buscarà un indret on l'accés sigui més fàcil", ha lamentat l'alcaldessa accidental de Pinós.

Davant d'aquesta situació, la plataforma d'afectats ja ha engegat algunes mobilitzacions i no descarta fer-ne més si la situació no millora. Divendres passat es va dur a terme la primera acció reivindicativa. Una quarantena de veïns va concentrar-se davant de l'Ajuntament de Torà per reclamar actuacions a la via. Querol ha dit que, de moment, només han rebut bones paraules per part del consistori segarrenc, però "el temps va passant i tot està igual". Per això, ha dit, "si no hi ha canvis, la nostra idea és anar fent coses per donar visibilitat al problema i fer pressió".

La promesa d'arranjar la via al setembre
Per la seva part, l'alcalde de Torà, Magí Coscollola, ha admès que la via es troba en molt mal estat, però ha dit que no s'hi ha actuat abans perquè estaven pendents d'una subvenció directa de la Diputació de Lleida que finalment no ha arribat. Amb tot, Coscollola ha avançat a l'ACN que durant el mes de setembre arreglaran la seva part de carretera amb els diners d'una altra subvenció de la Diputació dedicada a l'arranjament de camins.

El batlle també ha deixat clar que l'actuació no ve motivada per la pressió ni les reivindicacions dels veïns: "Tothom és lliure de fer les manifestacions que vulgui, però les feines no s'acceleraran ni retardaran un sol dia perquè hi hagi manifestacions". De fet, Coscollola ha expressat que "la voluntat política d'arreglar la carretera hi ha sigut sempre", però ha dit que s'han trobat amb entrebancs administratius i pressupostaris.

La solució definitiva
Tant l'Ajuntament de Torà com el de Pinós coincideixen en afirmar que la solució definitiva passa perquè la titularitat de la carretera passi a ser de la Diputació de Lleida. De fet, els consistoris tenen clar que la via necessita una reforma estructural i, a hores d'ara, l'únic que poden fer és tapar els forats amb formigó, però no solucionar el problema de fons. El batlle de Torà ha apuntat que "la solució definitiva és que una administració superior, ja sigui la Diputació de Lleida o la Generalitat, es faci càrrec de la via i li faci el manteniment oportú, perquè aquest és l'exemple d'un servei que és impropi d'un Ajuntament".
ACN