El mil·lenari Pou de Madern, desbordat

30/10/2018

Aquest és un pou artesià, un tipus de pou del qual l’aigua subterrània emergeix espontàniament sense cap auxili mecànic

El mil·lenari Pou de Madern, datat del 1058, mostra actualment aquest aspecte degut a les pluges i temporals de les últimes setmanes. L’embassament és conseqüència de l’esquerda que hi ha en les reserves freàtiques d’aigua en aquest punt de la Segarra, que malgrat ara es trobin per sobre de la seva capacitat, acostumen a registrar nivells molt més inferiors; i es que és poc habitual que una zona de secà ofereixi aquestes imatges a finals del més d’octubre.

El de Madern és un pou artesià, un tipus de pou del qual l’aigua subterrània emergeix espontàniament sense cap auxili mecànic. Els alts nivells registrats a dia d’avui a la Segarra són una oportunitat per als treballadors del sector agrícola però també comporten afectacions contràries com embassaments i reguerols.

Aquest punt de la Segarra te una llaga història a les esquenes, així doncs si al 1058 va delimitar els comptats de Berga i l’Urgell, al S. XIV les seves aigües van ser motiu de disputa entre Sant Guim de la Plana i el Llor, un conflicte que no es va resoldre fins al 1332. El pou és el punt més alt de la capa freàtica de bona part de la comarca des de la plana de Guissona.

Albert Morales