El poeta Joan Margarit, 'fill il·lustre' de Sanaüja

09/05/2017

L’ajuntament distingeix la trajectòria d’un dels noms notables de la localitat

L’ajuntament de Sanaüja retrà homenatge al poeta i arquitecte Joan Margarit amb la distinció de fill il·lustre de la localitat. Segons l’alcalde, Josep Condal, l’acte tindrà lloc dimarts vinent al migdia i suposa el reconeixement a la trajectòria d’un dels fills més notables de la localitat.

L’alcalde va voler recordar que va ser el pare del poeta, Joan Margarit Serradell (1908-1997), el que el 1929 quan era estudiant d’arquitectura va aixecar el Campanar de les Hores. Mentre que a la majoria de poblacions el campanar queda integrat a les esglésies, a Sanaüja es troba en un altre edifici de la plaça Major. Pel que sembla la maquinària del rellotge del castell va quedar obsoleta i l’espadanya de l’església no permetia col·locar un rellotge. A més de marcar les hores, el campanar també dóna els tocs litúrgics.

Joan Margarit va nàixer a Sanaüja l’11 de maig del 1938 en plena Guerra Civil. Els seus pares, que vivien a Barcelona, es van veure obligats a traslladar-se a la Segarra on residia l’àvia paterna de Margarit. Autor de més d’una vintena de poemaris, a banda de diverses antologies, i mereixedor de gairebé una altra vintena reconeixements, l’any 2008 va rebre el Premi Nacional de Poesia del Ministeri de Cultura per Casa de Misericòrdia, llibre que també va ser distingit amb el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat.
Xavier Santesmasses