Impulsen un inventari d’arbres singulars de la Segarra

29/08/2018

Es tracta d’un projecte del Centre d’Estudis Segarrencs amb l’objectiu de crear mecanismes de protecció de la flora comarcal

Inventariar els arbres més singulars de la comarca és un dels actuals projectes del Centre d’Estudis Segarrencs. La iniciativa ha arrencat al municipi de Sant Guim de Freixenet però pretén arribar a tot el territori de la Segarra històrica amb la finalitat de que aquests arbres quedin documentats i puguin ser declarats arbres d’interès local, una figura de protecció per garantir-ne la seva conservació. El projecte està obert a tota la ciutadania a través d’un formulari a la pàgina web de l’entitat on tothom pot fer propostes d’arbres singulars, basant-se en criteris de grandària o de rellevància històrica.

L’inventari d’arbres singulars de la Segarra requereix el suport dels ajuntaments dels municipis per aconseguir que la flora tingui protecció legal. Un recolzament que ja s’ha donat des del consistori pioner d’aquesta iniciativa ja que, afirmen, que la vegetació de la Segarra és una de les grans riqueses de la comarca.

Alguns dels arbres que ja han estat inventariats a Sant Guim de Freixenet són l’alzina grossa, amb un tronc de gairebé quatre metres de perímetre o el freixe que dona nom al municipi. El Centre d’Estudis Segarrencs és una entitat nascuda fa menys de tres anys que desenvolupa projectes de recerca i documentació del patrimoni cultural i natural de la comarca.

Albert Morales