Sanaüja recupera 68 esteles funeràries medievals

01/06/2017

Se’n encarreguen una desena de voluntaris del poble, que es reuneixen un cop per setmana per netejar-les i restaurar-les

Voluntaris de Sanaüja han iniciat un procés de recuperació de les 68 esteles funeràries d’origen medieval amb que compta la població. Aquests monuments monolítics es van extreure del cementiri al 2010 per tal d’evitar-ne l’erosió i els robatoris i, des d’aleshores, han estat guardades en un magatzem municipal. Des de fa unes setmanes, voluntaris del poble estan treballant en la restauració i neteja d’aquets monuments perquè, més endavant, puguin ser exposats a l’església de Santa Magdalena.    

Les esteles que han passat pel procés de restauració, ja es troben a Santa Magdalena, a l’espera de que s’acabin les actuacions de rehabilitació de la Capella per donar-li la funció de museu. Un cop recuperades les 68 esteles, faltarà esbrinar el significat heràldic de cada una d’elles. 

Sanaüja compta, des del 1999, amb el seu propi inventari cultural on hi ha el registre de totes les esteles, i es que aquest nucli de la Segarra és el tercer poble de Catalunya amb el registre més gran d’esteles per darrere de Preixana i Poblet.

Albert Morales