La cantautora Lídia Pujol i l’Orquestra Julià Carbonell protagonitzen el dia del territori del 9è Festival de Pasqua de Cervera

13/04/2019

Una conversa del director, Josep Maria Sauret, amb un tast de cervesa artesana de la Fundació Casa Dalmases ha completat la proposta del festival del matí de dissabte

Després de l’èxit de públic de la cantata ‘L’Espill encantat’ que va omplir ahir divendres el Teatre de la Passió, la 9a edició del Festival de Pasqua ha prosseguit avui dissabte amb un marcat accent territorial. La cantautora Lidia Pujol ha ofert a les 12.00 h a l’església de Sant Domènec un concert preparat especialment per al festival amb el títol ‘Poesia de la terra’. Pujol ha interpretat cançons basades en el repertori tradicional i també versions actuals de textos de poetes catalans de totes les èpoques. Una proposta íntima en un marc de gran bellesa com l’església gòtica de Sant Domènec, inclosa en l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Posteriorment el director del festival, Josep Maria Sauret, ha explicat al públic la programació del festival en el marc d’una conversa amb el títol ‘De la terra a les estrelles’, acompanyada d’un tast de cervesa artesana de la Fundació Casa Dalmases.

El primer cap de setmana del Festival es clourà amb el concert de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, al Paranimf de la Universitat aquesta nit a les 21.00 h , que convida una de les formacions de cambra del moment, els Barcelona Clarinet Players (membres de la Banda Municipal de Barcelona) que tocaran el brillant Clarinet quartet concertino, op. 145 de Salvador Brotons o ‘El despertar d’un somni’ de Josep Serra.

Ahir divendres es va donar el tret de sortida a la programació oberta al públic al festival, amb la cantata de nova creació ‘L’Espill encantat’, del compositor de Cervera, Jordi Castellà, i amb lletra i guió de la també cerverina Montse Pont. L’obra, que s’inspira en el ‘Quadern de música’ de l’escriptor cerverí Jaume Ferran, es va representar a les 20.30 hores al Gran Teatre de la Passió.  

Com a prèvia a aquesta actuació, el dijous 11 d’abril, un grup de 830 alumnes i 58 professors de 14 centres escolars de la Segarra van assistir a una representació exclusiva de la peça al Gran Teatre de la Passió de Cervera.
 

Festival de Pasqua: combinació de talent local i nacional

El Festival de Pasqua s’ha convertit en una referència del sector de la música clàssica a Catalunya. Des de l’11 fins al 21 d’abril, Cervera acollirà 14 concerts corresponents a 10 produccions. Aquest any, el tercer que lidera el director d’orquestra Josep Maria Sauret, presenta una línia de continuïtat que consolida la seva aposta per combinar talent nacional i local, així com la inclusió, en la programació, d’estils i formats diversos, entre els que s’hi inclouen els maridatges.

Estrena de Salvador Brotons per Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019
El padrí del Festival de Pasqua d’enguany, Salvador Brotons, presentarà el dijous 18 d’abril, l’estrena d’una obra que celebra la Capitalitat de la Cultura Catalana de Cervera 2019. L’obra té format de poema simfònic i es titula ‘660 anys’. Es tracta d’una composició per a cobla i percussió, que estrenarà la cobla Mediterrània en un concert que tindrà lloc a les 21 hores al Paranimf de la Universitat de Cervera. El concert comptarà amb la participació de la Coral Polifònica de Puig-Reig, també amb obres de cor i cobla. La vetllada també inclourà l’estrena de l’obra ‘Per tu, Catalunya’ per a cor i cobla, del mateix Brotons, i es completarà amb la interpretació de grans obres simfòniques per a cor i cobla.

Música barroca
Les propostes de Divendres Sant se centren en la música barroca. La Casa Duran i Sanpere serà l’escenari on el violoncel·lista barroc Guillermo Turina i la clavecinista Eva del Campo recordaran la figura i obra d’un referent de l’època, Pau Vidal. El mateix dia 19 d’abril, però a 21 hores, la Coral Sant Jordi oferirà un recital de música vocal basat en cançons d’ahir i d’avui.

Propostes de proximitat
El cap de setmana central del festival (dissabte 20 i diumenge 21 d’abril) comença amb dues propostes de proximitat, amb dobles passis, en dos espais singulars, com són la Casa Dalmases i el Celler dels Encants del Llibre (que ja es va incorporar com a seu del festival en edicions passades).

Els músics Maria Ribera Gibal, guitarrista de Guissona i experta coneixedora de l’obra d’Emili Pujol, oferirà un recital en solitari i el duet que formen Cecilia Reguero (flauta travessera) i Tais Costa Ruera (violoncel) oferiran un concert que s’inspira en una cançó d’Enric Morera, ‘Clavell al balcó’, en clara al·lusió al que vol ser una reivindicació del patrimoni musical propi.

El plat fort de dissabte 20 d’abril serà el recital a piano sol de l’improvisador Marco Mezquida, a les 22 hores a l’Auditori Municipal, i que s’acompanyarà d’un diàleg amb el sommelier de Selecte Wine Store, Jordi Martínez.

Per finalitzar aquesta novena edició del Festival de Pasqua de Cervera, el diumenge 21 d’abril el premiat organista Joan Seguí (Premi Primer Palau i Catalunya Música) tocarà l’orgue de Francesco Teppati ubicat a l’església de Sant Agustí, en un concert que inclourà grans noms del patrimoni musical vinculats a l’àmbit organístic. Serà a les 19 hores i farà de concert de cloenda.

Infolleida