La directora de Patrimoni Cultural visita el Sindicat de Cervera

29/10/2019

 

Elsa Ibar, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, i Miquel Àngel Cullerés, director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, van visitar el Sindicat, dilluns 28 d’octubre, per conèixer l’interior de l’edifici i la proposta de la Paeria de convertir la Farinera en un museu.

En la seva visita els va acompanyar el paer en cap, Ramon Augé; els regidors Roser Segura, Joan Prat i Assumpció Creus; tècnics de la Paeria i l’arquitecte Antoni Martí, que els va presentar un projecte de restauració de l’interior de l’edifici. La maquinària de l’antiga Farinera encara es conserva a la nau central, espai que es pretén museïtzar.

Restauració del Sindicat

Després de molts anys sense intervenir a l’edifici, la Paeria va executar el projecte de conservació i rehabilitació de les cobertes entre els anys 2007 i 2009. L’any 2010 es van canviar les portes i finestres de les façanes exteriors. Una vegada finalitzada la restauració de les teulades i els tancaments, l’any 2011 es va rehabilitar l’interior de la planta baixa i la primera planta de la banda nord est de l’edifici per a la creació d’oficines, cuina i sala d’actes. Les darreres actuacions va ser la pintura de les façanes, l’any 2012, i la renovació i modernització de l’enllumenat exterior, l’any 2017.

Història de l’edifici

La Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera, que va ser projectada per l’arquitecte modernista Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí, es va acabar de construir l’any 1922 i s’emmarca dins els paràmetres artístics que defineixen el Modernisme.

El Sindicat va ser fundat l'any 1918 i reunia els pagesos de 121 pobles de tota la comarca i també de comarques veïnes. A mitjans dels anys cinquanta comptava amb una de les instal·lacions líders al món rural. Va tenir activitat fins a la dècada dels setanta, quan es va tancar definitivament.

Actualment, l’edifici és propietat de la Paeria de Cervera des de l’any 2002 i el 2003 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya.

 

Infolleida