La Festa del Brut i la Bruta, la Llordera de Torà, celebra la seva 31a edició

29/01/2020

Enguany, la geganta 'Bruta' celebra el seu 25è aniversari

La Festa del Brut i la Bruta o la Llordera de Torà, és una festa tradicional de Torà, actualment associada al Carnaval, que se celebra el cap de la setmana abans de Carnaval, conferint així el tret de sortida d'aquests. Enguany, la seva 31a edició tindrà lloc els dies 14 i 15 de febrer.

Els actes d'aquest any començaran el divendres 14 de febrer a les 16.15 hores amb una Rua Infantil, que s'iniciarà al CEIP Sant Gil amb els "petits Bruts i Brutes". A les 18.00 hores, tindrà lloc un Parc Infantil amb inflables, jocs i música. La jornada clourà a les 23.30 hores amb el 'Sant Valentí Fest', una nit temàtica amb els DJ's Molsosa Desert Festival.

Un Carnaval Infantil encetarà els actes del dissabte 15 de febrer. S'iniciarà a les 11.00 hores a la plaça de pati, amb una rua fins al convent de Sant Antoni de Pàdua, on s'acollirà l'espectacle de la 'Disco Pinky' per als més petits.

A les 16.45 hores es donarà el tret de sortida a la part més tradicional de la festa amb el pregó de Carnaval, seguit de la dansa del Bonic i la Bonica i els ballets dels gegants. Continuarà la Rua de Carnestoltes i després la Botifarrada i el Bingo Brut. La festa es clourà amb una nit de disfresses.

En l'edició passada, destacaven els 25 anys del primer gegant que s'incorporava als elements de la festa. Enguany, també celebra 25 anys la seva parella gegantera, la 'Bruta'. Ells són dos dels vuit gegants que formen la família gegantera actual del municipi.

La festa té el seu origen en l'antiga festa de la Llordera, una celebració popular de Torà, que es duia a terme el Dijous Gras, anomenat també Llarder o Llorder. Aquesta antiga celebració està documentada, almenys, des de mitjans del segle XVIII. La festa manté els fets més característics del seu origen, fent que la tradició i la cultura hi siguin els trets més destacats.

 

Infolleida