L'obra de Francesc Comorera a través de Pau Carbonell

10/10/2024

El músic cerverí rescata l'obra musical de Comorera, fundador de l'Orfeó Cerverí, en el seu nou EP, La Crida

El músic i investigador Pau Carbonell Font (Cervera, 1996) ha redescobert i recuperat part de l'obra musical de Francesc Comorera (1872-1937), antic rector i fundador de l'Orfeó Cerverí, i l'ha recollit en el seu nou EP, La Crida. Aquestes peces inèdites, que daten de l'època de la Mancomunitat Catalana (1914-1925), estaven arxivades a l'Arxiu Comarcal de la Segarra i l'Arxiu Municipal del Conservatori de Cervera. No obstant això, durant gairebé un segle, l'obra de Comorera havia estat oblidada. "Ningú s'havia fixat en el seu treball, era una figura oblidada a la Segarra", va declarar Carbonell. Va afegir que "a principis del segle XX, aquestes composicions, com moltes altres, van quedar relegades a l'oblit". Amb aquest projecte d'investigació, Carbonell busca “recuperar i preservar un llegat cultural valuós per a la comarca, amb una clara vocació de servei i divulgació", va destacar.

Entre les obres recuperades es troben El Cant de la Senyera (dedicat a la Segarra i a la llengua catalana), El Plor de la Terra i Himne a la Glòria de Cervera. Originalment escrites per a cor, aquestes composicions han estat arranjades per Carbonell per a cobla i veus de vent metall. Carbonell va explicar que durant les primeres dècades del segle XX, "les corals eren un vehicle de propaganda catalanista". A més, La Crida inclou dues composicions originals de Carbonell: El Campanar de Cervera, on reinterpreta el so de les campanes de la ciutat, i Sota la Vostra Protecció, un cant dedicat a la Mare de Déu de Montserrat amb una harmonia renovada. L’EP, autoeditat, ja està disponible en totes les plataformes digitals. 

Pau Carbonell es va formar en Interpretació Clàssica i Contemporània al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, i actualment és professor al Conservatori i Escola de Música de Cervera, a més de trombonista en bandes com Ítaca Band.
Infolleida