Nadal sense neu, la nadala sobre el canvi climàtic del Conservatori de Cervera

11/12/2019

La cançó parla amb nostàlgia de l’absència de fred i neu als carrers, i també fa una interpel·lació directa sobre la urgència d’actuar davant del canvi climàtic

En aquestes dates nadalenques tots, qui més qui menys, escoltarem nadales: a casa, al cotxe, en concerts o de fons en les trobades i festes familiars. Algunes d’aquestes nadales són cançons tradicionals; però de nadales se’n continuen fent de noves. De fet, enguany, els alumnes de 4t de Grau Professional del Conservatori de Cervera han composat "Nadal sense neu", una nadala sobre el canvi climàtic.

La cançó parla amb nostàlgia de l’absència de fred i neu als carrers, i també fa una interpel·lació directa sobre la urgència d’actuar davant del canvi climàtic: "Lluitem per un món que és teu i és meu, tu pots decidir el teu paper". Els alumnes que l’han escrit tenen la mateixa edat que l’activista Greta Thunberg, una generació implicada en la sostenibilitat del nostre planeta. L’impulsor d’aquesta nadala és Jordi Castellà, professor del centre musical.

"Nadal sense neu" dona continuïtat al projecte de nadales pedagògiques iniciat el 2014 amb "Fem Nadal", la qual ha esdevingut ja una nadala coneguda i cantada arreu del territori. Ambdues nadales tenen disponibles materials pedagògics gratuïts (partitures i bases instrumentals) que es poden descarregar lliurement des de la web www.jordicastella.cat.

La cançó es pot escoltar en qualsevol de les plataformes digitals: Spotify, Apple Music, Amazon Music, etc. També està enregistrada en format vídeo (Youtube), gràcies a la col·laboració de Marc Castellà. "Nadal sense neu" ha tingut, fins al moment, una gran repercussió, acumulant milers de reproduccions, moltes d’elles pròximes a Cervera però també d’altres indrets com Barcelona, Girona, Madrid o Bèlgica. També el moviment internacional "Fridays for Future" s’ha interessat per la utilització i divulgació d’aquesta cançó.
Infolleida