Òmnium Segarra-Urgell commemora l'any Teresa Pàmies amb una lectura i un audiovisual a Guissona

18/12/2019

Òmnium Segarra-Urgell va organitzar aquest passat dissabte dia 14, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Guissona, un acte en commemoració de Teresa Pàmies, de qui se celebra enguany el centenari del seu naixement, amb l’obra 'La llibertat irrenunciable. Viure i escriure', una lectura dramatitzada a càrrec dels actors Aina Ripoll, Fina Rius i Enric Arquimbau amb acompanyament audiovisual, una representació inspirada en la vida i l’obra de l’escriptora balaguerina.

Teresa Pàmies, que a més d’escriptora destacà per la seva tasca periodística i com a activista política, va marxar a l’exili l’any 39 va marxar a l’exili, i no retornà a Catalunya fins l’any 71, després d’haver passat per diversos països de l’Amèrica Llatina, França, Iugoslàvia i Txecoslovàquia.

De la seva obra se’n desprèn una llarga  carrera literària publicant novel·les, dietaris, reportatges, obres d’assaig, etc. entre elles en destaca ‘Testament a Praga’, un emotiu recull de notes autobiogràfiques seves i del seu pare, el dirigent revolucionari Tomàs Pàmies. A la seva obra sempre hi és present aquest fons autobiogràfic i de testimoni personal que va des de la Segona República Espanyola fins al maig francès del 1968. Teresa Pàmies fou la veu de l’exili republicà.

L’any 1984 és honorada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, l'any 2000 rep la Medalla d'Or al mèrit artístic de l'Ajuntament de Barcelona, i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes l'any 2001.
Infolleida