“Otium. Negotium. Bellum”. Guissona i Issona en l’època de Trajà

13/12/2017

La Biblioteca de Guissona acull aquesta exposició on s’explica la importància d’aquestes dues ciutats entre els anys 98 i 117

Fins al 29 de desembre la biblioteca de Guissona acull l’exposició "Otium. Negotium. Bellum : els ponentins en l'època de Trajà, un muntatge que explica la importància de Iesso i Aesso – Guissona i Issona – en les campanyes militars que es van dur a terme cap a la Dàcia durant el regnat de l’emperador Trajà; un regant que es va estendre des de l’any 98 fins al 117 D.C i del que enguany es compleixen 1900 anys de la seva fi. L’exposició també reflexiona sobre els símils entre l’àrea d’extensió de l’imperi Trajà i l’actual Unió Europea i planteja l’opció de que una sigui l’hereva de l’altra. 

Més enllà de la vessant bèl·lica, l’exposició mostra també com era la vida quotidiana en aquestes dues ciutats de les terres de ponent amb elements decoratius, de cuina, militars i escultòrics de l’època. Tampoc hi falta el que va ser el gran llegat de l’emperador Trajà, la Columna Trajana, present en un dels plafons informatius i també representat en aquest gran rotlle on els visitants poden dibuixar-hi elements decoratius. 

Trajà va morir a la costa de l’actual Turquia el 8 d’agost del 117 i des d’aleshores l’imperi només es va anar reduint. “Otium. Negotium. Bellum” és una iniciativa del Museu de Guissona, el Museu de la Conca Dellà i el Museu de Lleida que ha estat present tant a Issona com a Guissona.

 

 

 

Albert Morales