Apareix el dit del Pare Coll 20 anys després

13/09/2018

L’autor de l’ incident, ocorregut al 1999, ha estat guardant aquesta peça durant tot aquest temps dins d’un paquet de tabac

Aquesta escultura del Pare Coll, de la façana de l’església de Santa Maria de Guissona, recuperarà el dit polze de la mà dreta després de vint anys. L’estàtua va perdre aquesta part del cos, la nit de reis de 1999 durant la tradicional penjada de cartells satírics que els veïns de la ciutat fan cada any a l’Església. Un jove d’aleshores 19 anys, es va enfilar amb una escala fins al monument del Pare Coll i en va trencar el seu dit polze i per por de patir represàlies ho va mantenir en silenci. El jove, va amagar la prova del delicte en un paquet de tabac, que ha estat guardant tots aquests anys però que ara ha decidit donar al museu de la vila per fer pública aquesta insòlita història.

L’escultura del Pare Coll data tan sols dels anys vuitanta ja que les estàtues originals de la façana de Santa Maria van desaparèixer durant la Guerra Civil. El dit serà col·locat de nou al seu propietari en les pròximes setmanes, aprofitant els treballs de restauració que s’estan duent a terme des de fa uns mesos en aquest edifici neoclàssic de la Segarra.

Albert Morales