El "Gran Pacte Segarra-Garrigues" posa fi a les negociacions de la portada d'aigua de Rialb

23/02/2017

La proposta la va redactar l’equip de govern del Consell Comarcal de la Segarra hores abans de la reunió de consellers i la Generalitat

Acord històric el que han tancat els consellers de la Segarra, Tàrrega i la Conca de Barbera amb la Generalitat i la Agència Catalana de l’Aigua per fer la portada d’aigua d’ aigua de boca de Rialb. El projecte estava estancat en negociacions des de feia anys ja que les propostes presentades des de la Generalitat mai acontentaven a totes les parts.
Va ser aquest dimecres al matí quan el president i vicepresident del Consell Comarcal de la Segarra redactaven una nova proposta que van batejar amb el nom de “El Gran Pacte Segarra-Garrigues” i que van portar a registrar a Cervera mateix. Tot i no saber si la Generalitat aprovaria aquesta proposta en una reunió que es celebraria a la tarda, l’equip de govern es mostrava esperançat i convençut de que les negociacions arribarien a bon port ja que es tractava d’una proposta on es tenia en compte a totes les parts afectades. Una proposta honesta i assentada, amb renuncies i demandes per part del Consell Comarcal. 

La nova proposta no va tenir cap vot en contra en la reunió de consellers que es va celebrar unes hores més tard a Barcelona ni tampoc cap modificació. D’aquesta manera, el tram 2 del canal Segarra- Garrigues, format per 18 municipis de la Segarra, 2 de l’anoia – Pujalt i Montmaneu – i 2 de l’Urgell – Verdú i Ossó de Sió – tindrà el 54% de representació en el futur consorci que gestionarà la portada d’aigua. Tàrrega tindrà un 36% i la Conca de Barberà un 10%.
Altres canvis que figuren en aquesta nova proposta és un escalat dels preus de l’aigua on Tàrrega la pagarà a 0,59€/m3, els pobles que conformen el tram 2 a 0,69€/m3, i el tram 3, format per 8 nuclis de la Conca de Barberà, a 0,77€/m3.
Per altra banda, la nova proposta deixa la presidència del futur consorci en mans del president del Consell Comarcal de la Segarra, i deixa que cada tram pugui escollir els seus propis mecanismes de posicionament. El projecte també inclou una obra nova de 130 Km de canonades i estacions de bombeig valorada amb més de 21 M€ que farà l’ACA.
 

L’acord es farà formal en el pròxim ple del Consell Comarcal i es preveu que la portada d’aigua s’iniciï d’aquí 3 anys. Amb l’aprovació d’aquesta nova proposta doncs, l’Urgell i la Segarra es desconnectaran del Canal d’Urgell i es connectaran al Segarra – Garrigues, juntament amb la Conca de Barbera. Aquest projecte al que semblava que s’hi acabaria renunciant, per fi ha pogut tancar un acord que acontenta a totes les parts.

Albert Morales