El Memorial Democràtic projectarà la pel·lícula ‘Josep’ en 65 instituts de Catalunya

26/04/2021

El film compta amb la col·laboració del pintor Magí Puig

Amb l’objectiu de donar a conèixer l’exili del 39 a les aules, el Memorial Democràtic projectarà la pel·lícula Josep en 65 instituts de Catalunya, entre el 26 i el 29 d’abril. La pel·lícula serà vista per uns 5000 estudiants d’ESO i Batxillerat. Els estudiants, després, faran debats a classe.

La iniciativa del Memorial Democràtic pretén acostar als joves la realitat dels exiliats republicans mitjançant una pel·lícula animada que homenatja les persones tancades a les platges de la Catalunya Nord quan fugien de les represàlies del franquisme i de la guerra. La fam, les ideologies polítiques, els maltractaments en els mal anomenats camps d’acollida i la tristesa i la impotència dels exiliats són algun dels temes que tracta la pel·lícula.

 

Preguntes al director

El 30 d’abril, a les 10 del matí, el director de la pel·lícula, Aurélien Froment ‘Aurel’, conversarà amb el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, al voltant de les qüestions que plantegin els estudiants. La conversa també es projectarà als instituts que participen en aquesta iniciativa.

 

Josep

La pel·lícula, que compta amb la col·laboració del pintor de Palou afincat a Tàrrega Magí Puig, mostra l’amistat entre l’artista Josep Bartolí i un gendarme, i segueix les passes de l’il·lustrador i pintor català pels camps de concentració del sud de França, just després de la Guerra Civil, i el seu llarg exili a Mèxic i els Estats Units. El film, amb música de Sílvia Pérez Cruz i veu de Sergi López, és una producció francocatalana de 2020 i va ser premiada com a millor pel·lícula d’animació dels Premis César d’enguany. Altres premis que ha obtingut són el Louis Delluc a la millor òpera prima; els premis Lumières a la millor pel·lícula animada i banda sonora, el guardó com a millor cinta d’animació als Premis del Cinema Europeu o el premi a la millor direcció a la Seminci.

 

Josep Bartolí

La pel·lícula dona a conèixer als estudiants la figura del pintor i dibuixant Josep Bartolí (Barcelona, 1910-Nova York, 1995). L’artista va col·laborar amb publicacions com La Humanitat, L’Opinió, L’Esquella de la Torratxa, i també va treballar com a escenògraf. Bartolí va exiliar-se el 14 d’abril de 1939 i va sobreviure a diversos camps francesos. Va ser arrestat per la Gestapo i enviat al camp de concentració de Dachau, però va aconseguir fugir. Posteriorment va viure a Mèxic i als Estats Units.

Redacció - SEGRE / Foto: Generalitat