El sarcòfag dels Senyors de Torà resideix al Museu de Berlín i al Museu de Baltimore

29/11/2016

El patrimoni català es va vendre a un antiquari a principis del S.XX per 4.250 pesetes

Durant el segle XIV, Ramon de Cardona i Margarida de Bellera eren els senyors de Torà, un matrimoni familiar dels Ducs de Cardona. Quan es va construir l’església del poble, Ramón de Cardona va alçar un sarcòfag dedicat a la seva família on hi figurava un retaule gòtic i un sepulcre amb dues estàtues jacents.

Sis segles després, a principis del segle XX, el mossèn de Torà va vendre tot aquest sarcòfag a un antiquari per poder fer reformes al campanar de l’església per un valor de 4.250 pessetes, uns 25€ en l’actualitat. Ara, més de cent anys després d’aquesta venda, s’ha descobert que aquestes relíquies estan exposades a dos museus de caire internacional com són el Museu de Berlín i el Museu de Baltimore. 

Tot i el valor material d’aquestes pedres, el municipi de Torà no té intenció de fer cap reclamació ni pretén treure cap benefici d’aquesta descoberta.

El descobriment de la localització d’aquest patrimoni català ha estat gràcies a la historiadora especialista en escultura gòtica, Francesca Español, qui porta des de 1986 estudiant aquest cas a partir d’una fotografia que va trobar a l’Arxiu Mas.

Albert Morales