Els nervis i tensió de l’1 d’octubre, plasmats en la nova exposició de Guissona

05/04/2018

La mostra visualitza com es va viure la jornada a Sant Martí de Sesgueioles a través de les fotografies de Xavier Calvet

Guissona ha inaugurat l’exposició «1 d’Octubre, la Força d’un Poble» una mostra que recorda com es va viure la jornada del referèndum a Sant Martí de Sesgueioles, a l’Alta Segarra; un poble que tan sols comptava amb uns 200 votants però que va rebre la visita de fins a 70 Guàrdia Civils, una xifra desproporcionada segons l'alcaldessa de la vila, que recorda aquella data rabia i impotència.

El fotògraf Xavier Calvet és l’artífex d’aquesta exposició que compta amb 12 grans fotografies i una vintena més de mida reduïda ubicades als peus d’una de les urnes del dia del referèndum. De fet Calvet no pensava que fos Sant Martí qui rebria la visita de la Guàrdia Civil, sinó nuclis veïns més grans com Calaf o Sant Guim de Freixenet. Va ser a les dues del migdia quan, per sorpresa de tothom aquest petit poble de l’Anoia va viure una situació que mai s'hagues esperat.

L’exposició es part dels actes organitzats pel CDR de Guissona, que es complementa amb xerrades de referents polítics actuals com Gabriela Serra o Albano Dante Fachin. La mostra es pot visitar a la biblioteca fins al 14 d’abril.

Albert Morales