Montfalcó recupera la creu barroca a l'entrada del poble

25/10/2021

Una reproducció de l'original destruïda a la Guerra Civil

L’ajuntament de les Oluges ha recuperat la històrica creu a l’entrada de Montfalcó Murallat, que antigament senyalitzava els camins de Cervera, Manresa i la Manresana, l’actual municipi de Sant Ramon. Està documentada el 1651, poc abans de la construcció del santuari que va donar nom al poble.

El 2009, el consistori va recuperar la base i la columna i dimecres passat es va col·locar la creu de 100 quilos feta amb pedra sorrenca de Vinaixa, obra del picapedrer Francesc Xavier Solé Borràs.

Es tracta d’una reproducció feta a partir de les restes de la creu barroca original, parcialment destruïda durant la Guerra Civil. Té una altura d’un metre i 70 centímetres d’ample.

A la part principal hi ha una Immaculada i en l’encarada a l’església de Montfalcó mostra un Crist crucificat.Segons l’alcalde, Josep Maria Calderó, es tracta d’un nou atractiu turístic a l’entrada de la població medieval de Montfalcó Murallat, situada a l’encreuament de camins, que en l’actualitat és una ruta habitual de caminants i ciclistes.

A la base de la creu es poden llegir encara les indicacions dels camins gravades a la pedra.

Xavier Santesmasses (SEGRE)