Tres segles d'impremta a Cervera

18/12/2021

La Universitat de la capital de la Segarra viatja 300 anys enrere per rememorar la primera estampació a la ciutat

El 17 de desembre del 1721 es va dur a terme la primera estampació a la llavors flamant impremta de la Universitat de Cervera. Just ahir se’n van complir 300 anys i el Museu Comarcal ho va celebrar presentant una exposició virtual que rememora aquesta efemèride. I ho va fer transformant l’antiga biblioteca de l’edifici universitari en una aula en què el públic es va convertir en alumnes, que van ser rebuts per un actor local en el paper del jurista, religiós i polític del segle XVIII Llàtzer de Dou, que va exercir de canceller universitari des del 1805 i fins a la seua mort, el 1832.

L’exposició (que pot visitar-se al nou web laimpremtadecervera.cat) pretén mostrar al visitant com funcionava una impremta fa tres segles alhora que detalla, mitjançant cinc àmbits temàtics, els documents que publicava i les moltes falsificacions que va patir i que van impedir que arribés a ser rendible, com va explicar la comissària d’aquesta mostra virtual, Natàlia Vilà. La impremta de la Universitat de Cervera va funcionar durant 121 anys, fins al 1842, en diferents ubicacions, des de cases llogades de la ciutat, el convent de Sant Francesc i la mateixa Universitat fins que el 1751 es va construir darrere de l’església de Sant Antoni una casa exclusiva, amb habitatge per a l’impressor, conegut com a Casa de l’Estampa. La presentació i estrena del web va comptar amb l’assistència de l’alcalde, Joan Santacana; la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; la directora del Museu Comarcal, Carme Bergés, i la responsable de Museus de la Generalitat, Magda Gassó, que va reconèixer que “no es tracta d’una exposició tangible”, però va posar en relleu que d’aquesta forma “podem portar l’exposició a totes les cases”.

Bergés va assenyalar que aquesta mostra sobre la impremta, juntament amb la que es va organitzar en ocasió del Tricentenari del 1714 i la d’Artesans del Barroc, té com a objectiu “reafirmar la rellevància que va tenir Cervera durant el segle XVIII a la Catalunya barroca”.

Laia Pedrós (Segre - Nova Tàrrega)