Un formatge de Biosca, tercer en un certamen mundial

18/11/2021

Un fresc de cabra de la masia familiar Aubagueta

Un formatge fresc de la masia de l’Aubagueta de Biosca ha estat guardonat amb el bronze del World Cheese, concurs internacional en el qual van participar més de quatre mil varietats de formatges de tot el món.

Es tracta d’una petita empresa familiar formada per cinc membres de dos generacions que fa més d’una dècada que fan formatges i porten quatre anys comercialitzant-los en petites botigues artesanes. La seua producció ofereix quatre varietats i elaboren a la setmana entre 200 i 300 unitats.

Fa dos anys ja van obtenir un guardó al concurs Gourmet Formatges. Imma Prat, una de les propietàries de la formatgeria, explica que a cada tipus de formatge li posen el nom d’una de les finques per les quals pasturen les cabres. Així, el que ha estat guardonat és un formatge fresc al que denominen Costé.

Actualment produeixen tres tipus de formatges elaborats, a més de formatge fresc i mató. Tot va començar amb la jubilació del pare de família, Josep, que va optar per traslladar-se a viure a la casa dels avis i va comprar algunes cabres per mantenir-se ocupat. Quan va créixer el ramat van optar per aprendre l’elaboració de formatges i en l’actualitat només els produeixen amb la llet de les seues cabres, que són gairebé 400.

Xavier Santesmasses (SEGRE)