Cervera nomenarà Agustí Duran i Sanpere fill predilecte a títol pòstum

11/12/2017

Repassem la trajectòria d’aquest activista cultural que va transformar Cervera amb la creació de l’Arxiu, el Museu, l’Escola de Futbol i moltes altres aportacions

Agustí Duran i Sanpere serà nombrat fill predilecte de Cervera a títol pòstum en el Ple de la Paeria del pròxim mes de gener. El prestigiós historiador, arxiver i arqueòleg va néixer al 1887 en aquesta casa senyorial del carrer major de Cervera; amb els anys la seva empenta i dedicació el van convertir en un activista cultural, sent el fundador i màxim representant de les principals institucions culturals cerverines. Així doncs, al 1914 va posar els primers fonaments de l’arxiu comarcal de la Segarra i, anys més tard, al 1958, va fundar el museu de Cervera, entitat que a dia d’avui es troba als baixos de casa seva. Duran i Sanpere també va escriure el llibre d’història de Cervera i arribà a ser Director de l’Arxiu Històric de Barcelona. 

La seva tasca també arribà al món de l’esport, i es que Duran i Sanpere va ser un dels fundadors i el primer president de la història del futbol cerverí. 

Marc Márquez i Rosa Fabregat són els únics fills predilectes en vida de Cervera. El polític Josep Benet i l’escriptor Jaume Ferran també van rebre aquesta distinció al 1991 i 2001 respectivament, i a principis de l’any que ve ho farà a títol pòstum Agustí Duran. La seva filla Eulàlia Duran també és filla adoptiva de Cervera des del 1994.

Albert Morales