La festa del Santíssim misteri de Cervera declarada Patrimoni d'Interès Nacional

16/04/2019

L'origen de la festa data del 6 de febrer del 1540

La Festa Major del Santíssim Misteri de Cervera va ser declarada com a Patrimoni d'Interès Nacional pel Govern, i actualment està inscrita en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

L'origen de la festa data del 6 de febrer del 1540 a l'Església de Santa Maria. A l'altar de Sant Nicolau, quan era el moment de partir un fragment de la Vera Creu, va brollar una gota de sang i es va sentir un gran tro. Des d'aleshores el prodigi s'anomenà Misteri. El 1566 el nom va canviar a Santíssim Misteri quan una noia de la Curullada va recuperar la veu cridant tres vegades "Santíssim".

El Papa Pau III, per petició dels paers de la ciutat, va instituir el 1547 que la festa se celebraria cada any el 6 de febrer. Des d'aleshores s'ha celebrat gairebé cada any.

Actualment el 6 de febrer se celebra una Eucaristia a l'Església de Santa Maria, amb la participació del Cor de les Completes. De l'Església de Santa Maria també en surt i hi arriba la processó de la Vera Creu.

La Festa Major del Santíssim Misteri l'organitza la Parròquia de Santa Maria de Cervera, la Junta del Santíssim Misteri, la Paeria i el Patronat de les Completes del Santíssim Misteri de Cervera entre altres entitats.
Jaume Mercadé