Nova campanya d'excavacions per estudiar l'urbanisme de la ciutat romana de Iesso

08/07/2021

Curs amb una vintena de participants

Desxifrar i situar l'urbanisme de la ciutat romana de Iesso, l'actual Guissona, és un dels objectius principals del 15è Curs d'Arqueologia que organitza el Museu Eduard Camps de Guissona i en el qual col·laboren professors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) com Josep Guitart i Joaquim Pera, que porten tres dècades impulsant el Parc arqueològic de Iesso.

Segons el director del Museu, David Castellana, el projecte s'emmarca en 3 actuacions. D'una banda hi ha l'atri de les termes on s'ha destapat un pou i delimitat una casa de l'època fundacional de la ciutat romana. Segons Guitart, és la primera casa de l'època fundacional (200.a.C.) que es pot excavar íntegrament "el que ajudarà a delimitar el perfil urbanístic original, així com conèixer com estaven dissenyades les primeres cases de Iesso". El pou permetrà també trobar elements de l'època com llavors, ceràmica o fragments d'animals. "Els pous solen ser una sorpresa", comenta Castellana.

D'altra banda, s'excava en el tram final del Cardo Máximo del parc arqueològic on s'ha situat un carrer (decumanus) perpendicular. Segons Castellana, l'actuació "ajudarà a definir amb claredat l'urbanisme en forma de quadrícula de la ciutat romana".

Finalment, un tercer grup d'arqueòlegs treballa a la porta de la muralla on es troben les restes d'un edifici que, segons Castellana, seria un hostal de viatgers. L'objectiu és deixar finalitzada aquest any l'excavació d'aquest tram.

Una vintena d'estudiants i aficionats a l'arqueologia participen fins al 16 de juliol en el curs d'arqueologia de la ciutat romana de Iesso. Els arqueòlegs visitaran també altres jaciments com el Pla de les Tenalles, situat entre Talladell i Granyanella, i els Estinclells de Verdú. La segona quinzena de juliol tindrà lloc una altra fase d'actuacions organitzades per la UAB i el Museu Eduard Camps.
Xavier Santesmasses - SEGRE