Política
Cau el preu mitjà del porc per l’aturada de les exportacions a la Xina
Ho alerta Unió de de Pagesos
Unió de Pagesos ha alertat que després d’arribar al «punt àlgid» fa quatre setmanes, el preu mitjà del porc està en caiguda per l’aturada de les exportacions a la Xina. Durant el primer semestre s’ha situat en 1,32 euros de mitjana, que representa una millora d’entre 2 o 3 cèntims sobre el preu de mercat, i també s’ha batut el rècord d’exportacions de porc al país asiàtic amb un 55% del total de l’Estat. Això no obstant, el responsable del porcí del sindicat, Rossend Saltiveri, ha lamentat el canvi de tendència i confia que la situació es revertirà aviat perquè no hi ha afectació per la pesta porcina. El sindicat també ha defensat la necessitat d’incrementar les granges de mares a Catalunya ja que en els darrers anys se n’ha perdut més d’un 12%.
La tendència del preu del porc els darrers dos anys ha estat favorable, sobretot a causa de les exportacions derivades de l’afectació de la pesta porcina africana (PPA) a la Xina. Tot i això, Saltiveri ha alertat que des de fa quatre setmanes el sector viu amb «incertesa» la frenada de les exportacions al país asiàtic; una davallada que no s’ha compensat amb el consum intern com a conseqüència de les restriccions de la Covid.
En aquest sentit, Saltiveri no ha pogut concretar fins quan durarà aquesta frenada, tot i que confia que no s’allargui massa ja que no hi ha afectació de PPA i potser només es deu a un repunt de la producció a Xina o a un canvi temporal de mercat d’abastiment. En qualsevol cas, no creu que sigui una situació similar a la que hi va haver al 2014 amb Rússia, quan va tancar el mercat europeu, però no ha descartat que sigui necessària una «negociació diplomàtica» per tornar a obrir el mercat xinès, ja que és un país amb una dictadura comunista.
Pel que fa als costos de producció, Unió de Pagesos apunta que augmenten per la necessitat que tenen els ramaders d’adaptar-se a les noves exigències normatives en termes de seguretat alimentària, medi ambient, sanitat i benestar animal, recollides, especialment, en el Decret de fertilització del Govern, i el Decret d’Ordenació Ramadera d’àmbit estatal. El sindicat veu un greugen en «l’estricta» normativa europea respecte dels productes de països tercers.
A l’espera del decret sancionador per a les entrades en granges
D’altra banda, el sindicat, està a l’espera que el Departament d’Acció Climàtica aprovi el règim sancionador pel que respecta a les entrades de col·lectius animalistes a les granges. El responsable sindical de Sectors Ramaders, Jordi Armengol, ha dit que no es poden mostrar «impassius» davant aquestes accions que posen en perill el benestar dels animals, ja que pateixen estrés que es tradueix en una afectació tant pel que respecta al seu benestar com per al rendiment econòmic de les explotacions.
Un 12% menys de granges mares
L’expansió de la PPA dels darrers anys, sumada a les tensions internacionals, també ha portat implícites altres conseqüències: per exemple, l’acceleració que l’estructura del sector porcí tendeixi a centrar-se en unes poques empreses integradores i a l’especialització. Segons el Departament, els darrers cinc anys el nombre de granges mares s’ha reduït en un 12,8%, mentre que el de granges d’engreix es manté estable; així mateix, el 75% de les granges porcines treballa sota el règim d’integració i, segons orientació productiva, un 85% de les d’engreix estan integrades mentre que en les granges de mares el 40% treballa integrat. Això també explica l’augment de les importacions d’animals vius origen intracomunitari a Catalunya pels interessos de les empreses integradores i els grans escorxadors: mentre els anys 2026-207 el nombre d’animals importats rondava els 800.000, el 2020 va superar els 2.800.000.