El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Guissona presentarà vuit mocions al ple del mes de juliol

11/07/2020

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal a l’Ajuntament de Guissona, ha registrat vuit mocions que es debatran al ple de l’Ajuntament que tindrà lloc aquest mes de juliol.

La primera moció proposa l’elaboració i l’aprovació d’un Reglament Orgànic Municipal (ROM), una eina, que segons el portaveu del grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Guissona, Josep Esquerra i Aldomà, és necessària per a regular el règim d’organització i funcionament dels òrgans municipals, i per a definir els drets i deures que han de tenir els membres de la corporació, així com també els drets d’informació i de participació dels ciutadans i ciutadanes de Guissona. Per a Josep Esquerra, ‘el reglament ha de contribuir a facilitar la convivència i l’organització de manera democràtica, tot proporcionant canals de relació entre administradors i administrats, una eina d’interès per a polítics, funcionaris, entitats cíviques i en definitiva, per a tota la ciutadania’.

En segon terme, el grup republicà ha presentat una moció per a garantir el dret a l’empadronament. Segons el regidor Sergi Farré i Villorbina, el padró ‘és una eina fonamental per tal de desenvolupar una acció de govern eficient, ja que facilita la planificació dels serveis i les actuacions que cal dur a terme i permet conèixer de forma objectiva quina és la població real de cada municipi. És una obligació i un dret de la ciutadania, i l’administració ha de garantir-ne l’exercici’.

D’altra banda, el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat una moció per a instar la creació de la comissió per a consensuar el nomenclàtor dels espais públics de Guissona, que segons la regidora Ester Marsol i Petit, ha de tenir la competència d’informar de tots els assumptes relatius a la denominació de vies, espais i equipaments públics del municipi, que ha de servir per a donar suport a la revisió i actualització del nomenclàtor del municipi de forma consensuada, representativa i que corregeixi les mancances actuals. Marsol ha remarcat que des del seu grup ja fa temps que reivindiquen la paritat també en aquest aspecte, ja que actualment al nomenclàtor guissonenc ‘hi ha un predomini aclaparador de les figures masculines i una molt escassa presència femenina que s’ha anat arrossegant al llarg del temps, fet que posa de manifest la tradició patriarcal de la nostra societat que ha negat al llarg de la historia la visibilitat de les dones’.

En aquest sentit, el grup republicà també ha presentat una moció que proposa anomenar el carrer on s’ubicarà el nou CAP de Guissona amb el nom de la que fou llevadora a Guissona, Soledad Cercós i Palou.

Arran de la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19, el sector de la cultura s’ha vist profundament afectat. És per aquest motiu, que el grup republicà ha presentat una moció per a la recuperació de l’activitat cultural a Guissona. Així, la regidora Verònica Serrulla i Lorente, ha declarat que ‘proposem que l’ajuntament declari la cultura com a bé de primera necessitat, mantingui els compromisos adquirits amb els sectors culturals de la vila, així com també programacions culturals, etc. i es reprogrami totes les activitats possibles’. En l’àmbit cultural, i en concret pel que fa a la defensa de la llengua catalana, Serrulla ha defensat també la presentació d’una moció de suport al Correllengua, com a instrument reivindicatiu de la societat a favor de la plena normalització en l’ús social de la llengua arreu dels territoris de parla catalana i a favor de la seva unitat.

Per acabar, el grup republicà ha presentat una moció per a la clarificació de les presumptes irregularitats de la monarquia espanyola i una darrera de suport a les lluites per a l’eliminació de la discriminació racial i en defensa dels valors de la convivència respectuosa amb la diversitat de la ciutadania.

InfoLleida