La Isagoge commemora el centenari de la construcció del Sindicat i del naixement de Ramon Turull

07/09/2022

Del 15 al 23 de setembre organitza un total de 26 activitats

El paer en cap, Joan Santacana, i la regidora de Cultura, Mercè Carulla, han presentat la programació de la 46a Isagoge, setmana cultural preludi de la Festa Major, que del 15 al 23 de setembre organitza un total de 26 activitats.

La Isagoge enguany commemora dos centenaris: la construcció de la Farinera del Sindicat i el del naixement del mestre, escriptor, llibreter i editor Ramon Turull (Cervera, 1922-2003).

En la presentació el paer en cap, Joan Santacana, ha parlat de “la coincidència en els orígens de l’Aquelarre i la Isagoge, activitats d’estiu que es van iniciar en la mateixa època, fa més de 40 anys, per iniciatives veïnals”. Ha contextualitzat la Isagoge i ha destacat que “la programació ha mantingut l’estructura, amb activitats per a tots els públics”.

La regidora de Cultura, Mercè Carulla, ha afirmat que s’espera que “la commemoració del centenari d’una joia modernista com la Farinera del Sindicat vagi més enllà, i amb les obres que s’estan executant es pugui tornar a obrir i sigui accessible al públic”.  Mercè Carulla ha presentat la programació de la setmana cultural i ha destacat que un dia, el dissabte 17, es dedica a la figura de Ramon Turull i Bargués, amb activitats organitzades conjuntament amb el Fòrum l’Espitllera i Òmnium Cultural.

Centenari de la construcció de la Farinera del Sindicat (1922-2022)
A finals del segle XIX i principis del segle XX Cervera va viure una etapa d'esplendor. L'edifici la Farinera, del Sindicat Agrícola i sa comarca, obra de Cèsar Martinell, és un gran exemple d'aquest moment. El complex del Sindicat va ser fundat el 1919 per iniciativa d’un grup de pagesos de 121 pobles de tota la comarca i va acabar-se de construir l’any 1922. Enguany arribem al seu centenari i la setmana cultural de la Isagoge se'n fa ressò amb una programació que commemora aquest esdeveniment. Al llarg d’aquesta setmana podreu contextualitzar, a través de les diferents activitats proposades, com va ser aquest emblemàtic edifici.

Centenari del naixement de Ramon Turull i Bargués
La lsagoge dedica un dia, dissabte 17 de setembre, a commemorar el centenari del naixement del mestre, escriptor, llibreter i editor Ramon Turull Bargués (Cervera, 1922-2003). Està previst un acte públic de record amb deu ponències sobre diverses facetes (poeta, dramaturg, escriptor, activista cívic, gestor cultural, mestre, editor i llibreter) de Turull; una narració de contes; la descoberta d’una placa a la casa on va néixer i viure (al carrer Sòria, 3); una mostra bibliogràfica i un sopar literari.

 

Infolleida