Restauren les cornises dels patis interiors de la Universitat de Cervera

12/07/2019

L'Incasòl executa els treballs mitjançant els fons provinents dels convenis de transferències amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya

La Generalitat de Catalunya, mitjançant l’Institut Català del Sòl (Incasòl), executa obres d’urgència per a la restauració de les cornises dels dos patis interiors de la Universitat de Cervera. Promoguda pel Departament de Cultura, l’obra té un cost de 48.400 euros, aportats per l’Incasòl mitjançant els fons provinents dels convenis de transferències amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, en el marc de l’1% cultural, i el Departament d’Educació.

L’actuació es basa en un projecte de l’arquitecte Enric Solsona Piña i ha estat adjudicada a l’empresa RECOP Restauracions Arquitectòniques SLU, que l’executarà en un període de dos mesos. Les obres van començar el passat 25 de juny i finalitzaran al setembre, abans de l’inici d’un nou curs escolar. Els treballs consisteixen en la restauració de les cornises i les impostes lineals inferiors, situades en les façanes sobre l’alqueria dels porxos, dels patis de l’arxiu i de la biblioteca. Es retiren els elements de pedra que han perdut la major part del material, així com els elements trencats o danyats per l’envelliment. Els trencaments parcials de la pedra de les impostes es restitueixen amb morter de reposició tractat amb la coloració equivalent a la pedra de l’obra i tots els elements de pedra que conformen les impostes es rejunten amb morter de calç colorejada, garantint, així, la consolidació dels carreus i l'estanquitat de l’aigua pluvial. La pedra de les cornises es restaura amb pedra de Torà i es fan injerts puntuals als trams enderrocats de la secció de la imposta.

La Universitat de Cervera, bastida entre el 1718 i el 1740, és un monument històric declarat bé cultural d'interès nacional. La Generalitat de Catalunya és la propietària de l’edifici, que acull institucions com l’institut Antoni Torroja, la UNED, la biblioteca comarcal Josep Finestres, l’Arxiu Comarcal de la Segarra, un Dipòsit d’Arxius de Cultura i una biblioteca de la Universitat de Barcelona.

Infolleida